Förälder vill slopa barnbidraget för dem med hög lön: ”Vi har ganska stora inkomstklyftor”
Tre finlandssvenska föräldrar berättar hur de handskas med barnbidraget. Det går till mat, mjölk och in på sparkontot.
Vid halv tolv på förmiddagen börjar föräldrar och spädbarn samlas på Lilla Luckan i Helsingfors. På måndagar ordnas ett babykafé där småbarnsföräldrar kan träffa varandra, fika och få information om olika saker som rör föräldraskap.
Endast en liten del av riksdagsledamöterna anser att barnbidraget ska slopas för höginkomsttagare, visar Yles enkät. Enligt Näringslivets delegation EVA räknas du som höginkomsttagare i Finland om du har en bruttolön på mer än 6 400 euro.
Vi vill ta reda på vad föräldrarna tycker om barnbidraget, och till vad det går.
– Allt går till barnet. Det går till saker som mat och babysim – och det är ungefär vad 90 euro räcker till, säger Fanny Antell som har kommit till kaféet med sin baby Nova.
Antell säger att barnbidraget definitivt hjälper i vardagen.
– Då har vi råd att köpa mat, mjölk och kläder åt vårt barn.
Emilia Lybeck sätter in sitt barn Lukas barnbidrag på ett separat konto. Dit sätts också pengar som babyn får i gåva.
– Det är en trygghet. Om något händer och någondera föräldern, om en blev av med jobbet till exempel, så finns pengarna för att ta oss framåt och hjälpa barnet.
Lybeck räknar barnbidrag som en liten lön till barnet innan det senare börjar få studiemedel. Hon säger också att pengarna ska finnas för att hjälpa barnet när studierna börjar.
Barnbidraget i Finland
För första barnet: 94,88 euro
För andra barnet: 104,84 euro
För tredje barnet: 133,79 euro
För fjärde barnet: 163,24 euro
För femte barnet och varje barn efter det: 182,69 euro
Ensamståendetillägg: 68,30 euro
Barnbidraget betalas ut varje månad den 26:e.
Barnbidraget betalas ut tills barnet är 17 år.
Jämlikhet eller solidaritet?
Både Emilia Lybeck och Fanny Antell tycker att barnbidraget ska vara jämlikt för alla.
– Det är nog en trygghet om den ena är låginkomsttagare eller arbetslös, så får man ändå något för att stödja familjen, säger Antell.
Lybeck är av samma åsikt.
– Det känns jättefel om den ena i familjen är höginkomsttagare och barnbidraget tas bort. Hur ska man klara sig då om det blir skilsmässa, säger hon.
Hanna Rundell och nio månader gamla Ingrid anländer till babykaféet.
Rundell säger att barnbidraget långt går åt till modersmjölksersättning eftersom spädbarnet inte ammar. Skulle hon få bestämma hade höginkomsttagare inte fått barnbidrag.
– Om gränsen för att vara höginkomsttagare går där vid 6 000 euro i månaden per person så tycker jag absolut det är en bra idé att slopa barnbidraget för dem.
Hon säger att de pengarna istället kunde sparas eller riktas till personer som behöver dem mera.
– Jag förstår tanken på jämlikhet och att barn historiskt sett ska ha samma möjligheter, men det kanske inte fungerar på samma sätt i vårt samhälle nu när vi har ganska stora inkomstklyftor.