Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles enkät: Höginkomsttagare ska också få barnbidrag, anser de flesta riksdagsledamöter – sannfinländare håller inte med

Uppdaterad 03.10.2023 07:45.
Graf visar att en stor del av riksdagsledamöterna är emot att slopa barnbidrag för höginkomsttagare. I bakgrunden en bild av ett barn.
Bild: Erik Sandström / Yle & Tiina Jutila / Yle

Barnbidraget är en universell förmån som också höginkomsttagare har rätt till, anser de flesta riksdagsledamöter i Yles enkät. Men särskilt inom Sannfinländarna är flera av annan åsikt.

Sannfinländarnas partiordförande, finansminister Riikka Purra kastade nyligen fram idén om sänkta barnbidrag för höginkomsttagare, som ett sätt att minska statens utgifter.

Purras utspel väckte ingen större entusiasm inom de övriga regeringspartierna, men Yles färska enkät visar att flera Sannfinländare nog kan tänka sig att tumma på höginkomsttagarnas barnbidrag.

Universell förmån

110 av 200 riksdagsledamöter svarade på Yles enkät om barnbidragen. 82 ledamöter vill bevara systemet som det är i dag: alla barnfamiljer har rätt till barnbidrag, oberoende hur föräldrarnas inkomster ser ut.

Många betonar att barnbidraget är en universell familjepolitisk förmån och en viktig indikator för ett barn- och familjevänligt samhälle.

”I ett välfärdssamhälle ska varje familj ha rätt till barnbidrag, oberoende av inkomstnivå”, skriver Maria Ohisalo (de Gröna) i enkäten.

– Avgiftsfri utbildning, barnbidrag och moderskapsförpackningar är något som tillkommer alla familjer, instämmer Jouni Ovaska (C) i en kommentar till Yle.

Sammanlagt 17 ledamöter, av dem nio Sannfinländare, anser däremot att höginkomsttagare gott klarar sig utan barnbidrag. Ett återkommande argument är att staten då skulle spara pengar.

”För att balansera den offentliga ekonomin kommer vi sannolikt att behöva nya sparåtgärder”, svarar Jaana Strandman (Sannf) i enkäten.

Laura Huhtasaari, Sheikki Laakso, Minna Reijonen och Ritva ”Kike” Elomaa hör till de sannfinländska ledamöter som vill se över barnbidragen. Riikka Purra har själv inte besvarat enkäten.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastasi median kysymyksiin.
Bildtext Partiordförande Riikka Purra (Sannf) svarade inte på Yles enkät.
Bild: Silja Viitala / Yle

Också enstaka ledamöter inom Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern är beredda att slopa eller skära i barnbidragen.

– Med tanke på det ekonomiska läget är det skäl att diskutera också hur höginkomsttagarna kan ställa upp, säger Karoliina Partanen (Saml) i en kommentar till Yle.

Elva av de svarande ledamöterna valde att inte ta ställning i frågan. Yles enkät beskriver inte vilka finländare som kan betraktas som höginkomsttagare, eller hur inkomstgränserna för höginkomsttagare ser ut.

Hurdana tankar väcker enkäten? Tycker du att man borde skära i barnbidraget bland höginkomsttagare? Tyck till i kommentarsfältet!