Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jägarkåren upprörd över antydningar om tjuvskytte på vargflock i Snappertuna

Uppdaterad 02.10.2023 21:40.
Lennart Biström
Bildtext Lennart Biström, verksamhetsledare för Västra-Nylands jaktvårdsförening, tror att det är osannolikt att någon jägare olagligt skulle ha skjutit en varg.
Bild: Maria Wasström/Yle

Vargobservationerna har minskat kraftigt i Västnyland. Några säkra svar på vad som hänt verkar ändå inte finnas.

I söndags slog Helsingin Sanomat stort upp en nyhet om att vargflocken i Ingå-Snappertunaområdet verkar ha försvunnit. Artikeln baserade sig på en intervju med rovdjurskontaktpersonen och Karisbon Timo Rossi som i flera år följt vargarnas rörelser på området. Han anklagade inte direkt någon för tjuvjakt, men tyckte att bristen på observationer verkade misstänkt.

Lennart Biström, verksamhetsledare för Västra-Nylands jaktvårdsförening, blev chockad över artikeln eftersom han mellan raderna läste in tydliga anklagelser om tjuvjakt.

– Jag hade inte hunnit dricka mitt morgonkaffe ännu så jag kunde inte få det i vrångstrupen, men bildligt fick jag det nog.

Biström upplever att det inte är rätt att gå ut med spekulationer om tjuvjakt.

– Det har ju bara lett till hysteri vilket är beklagligt.

Bristen på observationer måste inte betyda att vargarna dött

Biström är däremot enig med Timo Rossi om att vargobservationerna i Karisområdet har minskat.

– Det är ett faktum att det inte finns observationer. Om de sedan har försvunnit eller inte vet jag inte.

En varg fotograferad från sidan medan den står bland växter och blommor i en skog.
Bildtext Vargen är ett rovdjur som de flesta hellre betraktar på bild än i verkligheten. Vanligtvis är också vargen skygg för människan.
Bild: Volodymyr Burdiak / Alamy/All Over Press

Liksom Rossi är också Biström utsedd av Finlands viltcentral till rovdjurskontaktperson inom Västra-Nylands jaktvårdsförening.

Rovdjurskontaktpersonerna kontrollerar och bokför observationer av rovdjur på frivillig basis. De ska vara opartiska och ha gått en utbildning för ändamålet.

Ändå klart färre observationer

Också inom jägarkåren har man noterat att vargobservationerna i Snappertuna-Ingåområdet har minskat kraftigt.

– När vi förra veckan träffades med jaktledarna i Ingå och Snappertuna för att diskutera höstens jakt förundrades vi också över att ingen hade några vargobservationer, säger Biström.

Han påpekar att enskilda vargar nog setts på området men att flocken verkar splittrad. Bland annat sågs två vargar i Mjölbolsta så sent som i förra veckan. I slutet av september blev åtta får rivna av varg i Sundsbacka i Snappertuna.

– Kanske har flocken splittrats eller så har något annat hänt? Man kan konstatera en enorm ökning av vargobservationer väster om Pojoviken. Däremot är det ganska begränsat med vargobservationer öster om Pojoviken, säger Biström.

Han påpekar också att den totala hjortstammen minskat en del vilket kan tyda på att vargen måste röra sig på ett större område för att hitta mat.

Steget till tjuvjakt är långt

Biström hoppas det nu görs en grundlig kartläggning över vargsituationen på området. Han anser att jägarkåren smutskastas av spekulationerna om tjuvjakt.

– Jag har inte gjort något annat än pratat i telefon idag. Arga jägare har tagit illa upp av den osakliga kritiken, säger Biström.

Han sticker inte under stol med att han och många andra anser att det rört sig för många vargar på de västnyländska kustområdena. Han påpekar ändå att det är en helt annan sak att ta lagen i egna händer och begå jaktbrott.

Jägarkåren rädd att den försvunna vargflocken i Snappertuna skadar deras heder

6:56

Vargen är fridlyst i Finland och tjuvjakt på varg är ett grovt jaktbrott, vilket kan straffas med fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.

Enligt jaktlagen kan Finlands viltcentral bevilja dispens för vargjakt i särskilda fall.