Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tonårspojke dömd för knivhuggning med machete i Åbo – dådet skedde i samband med narkotikahandel

Egentliga Finlands tingsrätt
Bildtext På grund av gärningsmannens unga ålder lindrades straffet, som blev 3 år och 5 månader fängelse.
Bild: Arash Matin / Yle

Den 11 juni knivhögg en 16-årig man en annan man med machete i ryggen i stadsdelen Kråkkärret i Åbo. Knivhuggningen skedde i samband med överenskomna narkotikaaffärer mellan de två männen.

Egentliga Finlands tingsrätt dömde den unga gärningsmannen till fängelse i 3 år och 5 månader för dråpförsök.

De två parterna möttes för att göra narkotikaaffärer som avbröts.

Gärningsmannen bar med sig en machete som var cirka 37 cm lång. Då offret skulle lämna platsen höggs han i ryggen. Gärningsmannen stal även en mindre mängd narkotika av offret.

Knivhuggningen ledde till livshotande skador för offret som var livlös i ungefär 15 minuter innan akutvårdare lyckades återuppliva honom.

Enligt åklagaren förblev våldsdådet ett dråpförsök och inte ett dråp, endast tack vare akutvårdarnas och sjukvårdens snabba agerande, eftersom skadorna var livshotande.

Lindrigare straff på grund av ung ålder

Egentliga Finlands tingsrätt dömde 16-åringen till fängelse i 3 år och 5 månader för dråpförsök, narkotikabruk och grovt rån.

Den unga gärningsmannen måste också betala offret över 20 000 euro i skadestånd för bland annat sveda och värk. Utöver det måste han även stå för rättegångskostnaderna som uppgår till cirka 9 000 euro.

På grund av gärningsmannens unga ålder lindrades straffet. Han har inga anmärkningar i straffregistret sedan tidigare.

Även offret för knivhuggningen dömdes till 50 dagsböter för narkotikabrott, vilket utgående ifrån offrets inkomster är 300 euro.

Domen har inte vunnit laga kraft.