Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Yle belönar Årets musikgärning – här är de nominerade

Tre mikrofoner syns på en scen bakom en rökridå
Bild: Birgit Korber / Mostphotos

Yles musikredaktioner och radiokanaler har gått samman för att grunda en ny utmärkelse: Årets musikgärning. Det ska uppmärksamma fenomen utanför mainstreamen och visa hur mångsidigt musik kan vara.

”De nominerade ger en heltäckande bild av hur stort inflytande musik kan ha. Det är synd att vi bara får ge pris åt en av dem”, säger Svenska Yles musikchef Amie Borgar och Radio Suomis musikchef Johan Lindroos.

De har suttit med i arbetsgruppen och kommer att dela ut utmärkelsen på galan Industry Awards i samband med Music x Media i Tammerfors den 6 oktober.

De nominerade är:

Käärijä och det finska språket

Käärijä
Bildtext Käärijä nådde stor framgång i Eurovision Song Contest.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Det var inte bara populariteten som gjorde Käärijäs låt Cha Cha Cha unik. Käärijä lyckades charma en internationell publik med det finska språket, trots att finländska artister traditionellt byter till engelska när man vill satsa på den utländska marknaden.

Valet av språk visade att en finskspråkig artist kan nå framgång i Eurovision-sammanhang, inte bara här hemma. Fans på sociala medier har berättat att de, inspirerade av Käärijä, börjat lära sig finska.

Rapkollektivet Bämä

BÄMÄ-kollektiivi lavalla.
Bildtext Bämä uppträdde på Ruisrock 2023.
Bild: Joanna Tzortzis / Yle

Inom rapgenren är det inte ovanligt med sexistiska attityder och ordval i låtar – ett öknamn som riktar sig mot kvinnor är det finska bämä. I april 2023 anammade artistkollektivet Bämä ordet i sitt namn och i sin debutsingel Kaiken takana on bämä.

Kollektivet tar med låten ställning mot kvinnofientlighet. Den har strömmats över 700 000 gånger på Spotify. I kollektivet ingår Aina, Eme, Emilia Ex, Helena Routa, Ida Alex, Malka, Matriarkaatti, Nelli Milan, Satu, Sorry Babe och Tiia Karoliina.

Musiklekskola på hotade samiska språk

Ulpu Mattus-Kumpunen esiintyy Šuokŋabiedjussa.
Bildtext Musikvideoserien Šuokŋabiedju är en del av en större satsning på barnmusik på hotade språk.
Bild: Heli Huovinen / Sára Köteleki

En mångsidig musikhelhet för barn och unga inspirerad av uppgiften att bevara hotade samiska språk. Initiativet startades av Essi Morottaja som talar enaresamiska, Anna Lumikivi som talar skoltsamiska och Ulpu Mattus som talar nordsamiska.

Tillsammans med Jessika Lampi från Enare har de skapat barnmusik, musikvideoserien Šuokŋabiedju och en skolkonsert på musikfestivalen Ijahis idja. Det är väldigt ovanligt med ny barnmusik på de hotade språken enare-, skolt- och nordsamiska, så helheten med musiklekskolor är en viktig kulturgärning.

Rock Donna och Särö

Två ungdomar som spelar musik.
Bildtext Linnea Sundfors och Theo Norrholm deltog i ett Rock Donna-läger i år.
Bild: Veronica Gillberg / Yle

Föreningarna Rock Donna och Särö har arbetat länge och långsiktigt med att göra musikbranschen mer jämställd. Föreningarna ordnar läger, workshops och evenemang för flickor, kvinnor, transpersoner och ickebinära i olika åldrar.

Målet är att stärka deltagarnas identitet som musiker och människor, samt skapa en trygg och jämställd atmosfär där folk kan förverkliga sig själva. Föreningarnas verksamhet är praktexempel på hur man med hjälp av musik kan skapa möjligheter för minoriteter och samtidigt främja jämställdheten i musikbranschen.

Boken Sävelten tyttäret

Viulisti-säveltäjä Kerttu Wanne ja hänen elämänkumppaninsa Astrid Joutseno tarkastelevat yhdessä nuotteja. Wanne syö samalla omenaa.
Bildtext Kompositören Kerttu Wanne och hennes livskamrat Astrid Joutseno går igenom noter tillsammans.
Bild: Paldan/Sibelius-museo

Boken Sävelten tyttäret skakar om vår bild av finländsk musikhistoria genom att presentera en annan synvinkel än den traditionella och mansdominerade. De kvinnliga kompositörer som förpassats till ”osynlighet” på grund av sitt kön har hittats, fått erkännande och samlats mellan bokens pärmar.

Det jobb som professor Susanna Välimäki och forskardoktor Nuppu Koivisto-Kaasi gjort har kantats av såväl överraskningar, ledtrådar och skatter som tungt arkivarbete och dokument som gått förlorade.