Pumpa ger efterrätten en krämig och lyxig konsistens – baka en pepparkaksdoftande pumpapaj och servera med trendig pumpalatte
Pumpan brukar inte hyllas för sin fantastiska smak, men den har flera fina egenskaper, som borde kunna ge den en större plats i köket.
Vi vill slå ett slag för den härliga gurkväxten, som kommer i så många spännande former och färger. Stora pumpor ger mycket fruktkött så när man väl tillreder pumpa kan man göra en stor sats pumpapuré, som man sedan kan använda i både pajer och kaffe.
Det finns tre goda skäl till att vi att vi då och då kunde ta oss an en pumpa i köket: konsistensen, mångsidigheten och hållbarheten.
Härlig smörig konsistens
Pumpan brukar beskyllas för att vara mjölig, men det är inte bara en nackdel. Mjöligheten i pumpan gör att den är perfekt att använda i bakverk och efterrätter för att den ger en så fin konsistens.
– Den känns smörig och krämig, fast det inte är något smör i receptet, säger kocken Oskar Mendelin.
Lätt att smaksätta
Den milda och rent av anspråkslösa smaken gör att pumpan är enkel att krydda precis som man vill, utan att den opponerar sig. Pumpa passar fint i både salta och söta rätter. En klassisk pumpapaj smaksätts till exempel med smakrika kryddor som kanel, ingefära och nejlika.
Håller i flera månader
Pumpa är en bra stapelvara i köket eftersom den är otroligt hållbar. Många pumpasorter kan stå sig på köksbänken eller i bokhyllan i flera månader. Den måste inte förvaras kallt.
Det är alltså inte någon brådska med att äta alla pumpor i oktober, utan du kan njuta av pumpapaj, pumpasoppa eller rostad pumpa nästan hela vintern.
Kockens fem tips för en perfekt paj
Det är svårt att misslyckas med pumpapaj, men det finns några proffsknep för att få till ett perfekt pajskal. Pajskalet ska helst vara tunt och frasigt och vara en kontrast till den krämiga fyllningen.
Låt degen vila i kylskåp efter att du arbetat ihop den, så smöret stelnar igen. Fuska inte.
Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord i stället för att trycka ut den i formen. Då blir pajskalet jämnt och lättare att grädda.
Nagga pajskalet, så det inte blir stora luftbubblor i det i ugnen.
Kyl ner pajskalet innan du gräddar det. Du kan sätta in pajformen i frysen om du har bråttom. Då håller pajskalet formen bättre.
Blindbaka pajskalet innan du lägger i pajfyllningen. Blindbakning betyder att du täcker över pajskalet med aluminiumfolie med tyngd ovanpå. Du kan använda torkade ärtor eller bönor som tyngd, de går att återanvända många gånger.
Klassisk pumpapaj med smak av pepparkaka
Ingredienser
195 g vetemjöl
125 g kallt smör
1-2 msk iskallt vatten
1 kg pumpa, gärna butternut pumpa
2 ägg
100 g ljust muscovadosocker
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 krm malen muskot
1 krm malen nejlika
½ tsk malen ingefära
2 tsk vaniljsocker
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
200 g tranbär
100 g ljust muscovadosocker
Instruktioner
Mixa smör och mjöl till en grynig massa i en matberedare.
Tillsätt vattnet och mixa den hastigt till en deg.
Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.
Kavla ut degen så den är aningen större än din pajform på en mjölad bänk.
För över den kavlade degen i formen och nagga botten med en gaffel.
Ställ pajskalet kallt i minst 30 minuter.
Baka av pajskalet på 225 grader i cirka 10 minuter eller tills det fått en gyllene färg.
Låt svalna i rumstemperatur medan du gör fyllningen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna.
Lägg pumpan på en plåt med snittytan uppåt och ringla över lite matolja.
Baka pumpan tills den är mjuk i cirka 30 minuter.
Gröp ur pumpaköttet från skalet och mixa det till en puré.
Vispa ägg och 100 g muscovadosocker fluffigt.
Vispa ner kryddor, kondenserad mjölk och 400 g pumpapuré (resten kan du spara eller använda till pumpalatte).
Häll smeten i pajskalet och baka pajen på 175 grader tills du kan sticka en tandpetare i mitten och den inte blir kladdig. Pajen skall dock vara lite ”vaggig” fortfarande. Den stelnar när den svalnar.
Låt svalna första timmen i rumstemperatur och sedan i kyl tills den är helt kall.
Rör ihop tranbär med 100 g muscovadosocker.
Låt bären stå i rumstemperatur och rör om då och då tills sockret löst sig.
Servera pumpapajen med lättvispad grädde och rårörda tranbär.
Pumpalatte precis som på café
En storsäljare på amerikanska caféer i oktober och november är pumpkin spice latte, en kryddig latte med pumpa, på ren svenska. Det är en härlig dryck att värma sig med under mörka höstkvällar. Gillar du inte kaffe kan du byta ut det mot starkt, svart te och så har du i stället pumpkin spice chai.
Pumpkin spice latte
Mängd: 4
Ingredienser
2 dl vatten
2 dl ljust muscovadosocker
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 krm malen muskot
1 krm malen nejlika
½ tsk malen ingefära
2 tsk vaniljsocker
4 msk pumpapuré
4 dl starkt kaffe
8 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Instruktioner
Koka upp vatten och socker med alla kryddorna och låt det koka i två minuter.
Ställ sockerlagen åt sidan.
Värm upp mjölk, kaffe och pumpapuré tills det nästan kokar.
Tillsätt sockerlag enligt smak.
Häll upp drycken i fyra glas och toppa med lättvispad grädde.