Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Pumpa ger efterrätten en krämig och lyxig konsistens – baka en pepparkaksdoftande pumpapaj och servera med trendig pumpalatte

Portion med pumpapaj och tranbär på ett fat.
Bildtext Pumpapaj brukar inte serveras med tranbär, men det är gott med något syrligt till den söta pajen.
Bild: Marika Lytts-Råholm/Yle

Pumpan brukar inte hyllas för sin fantastiska smak, men den har flera fina egenskaper, som borde kunna ge den en större plats i köket.

Vi vill slå ett slag för den härliga gurkväxten, som kommer i så många spännande former och färger. Stora pumpor ger mycket fruktkött så när man väl tillreder pumpa kan man göra en stor sats pumpapuré, som man sedan kan använda i både pajer och kaffe.

Det finns tre goda skäl till att vi att vi då och då kunde ta oss an en pumpa i köket: konsistensen, mångsidigheten och hållbarheten.

Pumpor i olika storlekar på ett bord i ett kök.
Bildtext Pumpan är vacker att dekorera med, men också användbar i många olika rätter.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Härlig smörig konsistens

Pumpan brukar beskyllas för att vara mjölig, men det är inte bara en nackdel. Mjöligheten i pumpan gör att den är perfekt att använda i bakverk och efterrätter för att den ger en så fin konsistens.

– Den känns smörig och krämig, fast det inte är något smör i receptet, säger kocken Oskar Mendelin.

Lätt att smaksätta

Den milda och rent av anspråkslösa smaken gör att pumpan är enkel att krydda precis som man vill, utan att den opponerar sig. Pumpa passar fint i både salta och söta rätter. En klassisk pumpapaj smaksätts till exempel med smakrika kryddor som kanel, ingefära och nejlika.

Olika kryddor på små fat på en bricka.
Bildtext Kanel, nejlika och ingefära är några av de kryddor som brukar användas i amerikanska pumpapajer.
Bild: Marika Lytts-Råholm/Yle

Håller i flera månader

Pumpa är en bra stapelvara i köket eftersom den är otroligt hållbar. Många pumpasorter kan stå sig på köksbänken eller i bokhyllan i flera månader. Den måste inte förvaras kallt.

Det är alltså inte någon brådska med att äta alla pumpor i oktober, utan du kan njuta av pumpapaj, pumpasoppa eller rostad pumpa nästan hela vintern.

Kockens fem tips för en perfekt paj

Det är svårt att misslyckas med pumpapaj, men det finns några proffsknep för att få till ett perfekt pajskal. Pajskalet ska helst vara tunt och frasigt och vara en kontrast till den krämiga fyllningen.

 Pajform med deg innan gräddning på ett bord.
Bildtext Stick små hål i pajskalet med en gaffel innan du gräddar det. Var försiktig så du inte gör hål rakt igenom skalet.
Bild: Marika Lytts-Råholm/Yle
  1. Låt degen vila i kylskåp efter att du arbetat ihop den, så smöret stelnar igen. Fuska inte.

  2. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord i stället för att trycka ut den i formen. Då blir pajskalet jämnt och lättare att grädda.

  3. Nagga pajskalet, så det inte blir stora luftbubblor i det i ugnen.

  4. Kyl ner pajskalet innan du gräddar det. Du kan sätta in pajformen i frysen om du har bråttom. Då håller pajskalet formen bättre.

  5. Blindbaka pajskalet innan du lägger i pajfyllningen. Blindbakning betyder att du täcker över pajskalet med aluminiumfolie med tyngd ovanpå. Du kan använda torkade ärtor eller bönor som tyngd, de går att återanvända många gånger.

En gräddad pajbotten med ärtor på som tyngd.
Bildtext Så här ser det ut då man blindbakar ett pajskal. Ärtorna fungerar som tyngd för att pajskalet ska hålla sin fina, tunna form.
Bild: Marika Lytts-Råholm/Yle

Klassisk pumpapaj med smak av pepparkaka

Ingredienser

  • 195 g vetemjöl

  • 125 g kallt smör

  • 1-2 msk iskallt vatten

  • 1 kg pumpa, gärna butternut pumpa

  • 2 ägg

  • 100 g ljust muscovadosocker

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk kanel

  • 1 krm malen muskot

  • 1 krm malen nejlika

  • ½ tsk malen ingefära

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 burk kondenserad mjölk (397 g)

  • 200 g tranbär

  • 100 g ljust muscovadosocker

Instruktioner

  1. Mixa smör och mjöl till en grynig massa i en matberedare.

  2. Tillsätt vattnet och mixa den hastigt till en deg.

  3. Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.

  4. Kavla ut degen så den är aningen större än din pajform på en mjölad bänk.

  5. För över den kavlade degen i formen och nagga botten med en gaffel.

  6. Ställ pajskalet kallt i minst 30 minuter.

  7. Baka av pajskalet på 225 grader i cirka 10 minuter eller tills det fått en gyllene färg.

  8. Låt svalna i rumstemperatur medan du gör fyllningen.

  9. Sätt ugnen på 200 grader.

  10. Dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna.

  11. Lägg pumpan på en plåt med snittytan uppåt och ringla över lite matolja.

  12. Baka pumpan tills den är mjuk i cirka 30 minuter.

  13. Gröp ur pumpaköttet från skalet och mixa det till en puré.

  14. Vispa ägg och 100 g muscovadosocker fluffigt.

  15. Vispa ner kryddor, kondenserad mjölk och 400 g pumpapuré (resten kan du spara eller använda till pumpalatte).

  16. Häll smeten i pajskalet och baka pajen på 175 grader tills du kan sticka en tandpetare i mitten och den inte blir kladdig. Pajen skall dock vara lite ”vaggig” fortfarande. Den stelnar när den svalnar.

  17. Låt svalna första timmen i rumstemperatur och sedan i kyl tills den är helt kall.

  18. Rör ihop tranbär med 100 g muscovadosocker.

  19. Låt bären stå i rumstemperatur och rör om då och då tills sockret löst sig.

  20. Servera pumpapajen med lättvispad grädde och rårörda tranbär.

Skuren pumpapaj på ett fat.
Bildtext Pumpapajen får bäst konsistens om den får stå till sig lite. Baka den därför en dag på förhand.
Bild: Marika Lytts-Råholm/Yle

Pumpalatte precis som på café

En storsäljare på amerikanska caféer i oktober och november är pumpkin spice latte, en kryddig latte med pumpa, på ren svenska. Det är en härlig dryck att värma sig med under mörka höstkvällar. Gillar du inte kaffe kan du byta ut det mot starkt, svart te och så har du i stället pumpkin spice chai.

Kaffe med pumpapure i en glasmug på ett bord.
Bildtext Pumpapuré ger en härlig sammetslen konsistens åt den här kryddiga latten.
Bild: Marika Lytts-Råholm/Yle

Pumpkin spice latte

Mängd: 4

Ingredienser

  • 2 dl vatten

  • 2 dl ljust muscovadosocker

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk malen kanel

  • 1 krm malen muskot

  • 1 krm malen nejlika

  • ½ tsk malen ingefära

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 4 msk pumpapuré

  • 4 dl starkt kaffe

  • 8 dl mjölk

  • 1 dl vispgrädde

Instruktioner

  1. Koka upp vatten och socker med alla kryddorna och låt det koka i två minuter.

  2. Ställ sockerlagen åt sidan.

  3. Värm upp mjölk, kaffe och pumpapuré tills det nästan kokar.

  4. Tillsätt sockerlag enligt smak.

  5. Häll upp drycken i fyra glas och toppa med lättvispad grädde.

Sockerlag i en glasflaska på ett bord.
Bildtext Den kryddiga sockerlagen som används i pumpkin spice latte håller flera veckor i kylskåp. Du kan också använda den för att smaksätta en fruktsallad eller krydda upp ditt vanliga morgonkaffe.
Bild: Marika Lytts-Råholm/Yle

På andra språk