Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målvakten önskade sig vila – nu skjuter SJK ned påståendet om att klubben skulle träna varje dag tills man vinner: ”En översättningsmiss”

SJK-spelare på rad.
Bildtext Träningskulturen i SJK har blivit en snackis.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

SJK kommer inte att hålla en vilodag tills den segerlösa sviten är över, avslöjade målvakten Markus Uusitalo för Yle. Klubben menar att det inte är sant – och skyller på en språkmiss.

SJK:s säsong har varit tudelad. Första halvan hörde man till ligatoppen och allt talade för att man kunde börja drömma om guld i Seinäjoki.

Men formkurvan vände tvärt under sommaren. Gårdagens kryss i Kuopio betyder att SJK tagit fyra poäng på de nio senaste matcherna.

Tränaren Joaquin Gomez har tagit till hård disciplin för att väcka laget. Efter gårdagens KuPS-kryss bekräftade målvakten Markus Uusitalo att laget kommer att tilldelas en vilodag först efter nästa seger.

– Personligen skulle jag behöva en vilodag i veckan, men jag fattar att något måste göras. Nu fick vi med oss ett kryss, vi får se hur det blir framöver, formulerade sig Uusitalo.

Presschefen dementerar

Att man lyckades stjäla poäng från titeljagande KuPS verkade inte berättiga till någon ledighet.

– Nej, det är bara segrar som ger det, svarade Uusitalo.

– Men vi har nog minskat på träningsbelastningen lite. Inför matcherna är det givetvis lättare pass.

På måndagen dementeras uppgifterna om hårdträningarna från klubbens håll. SJK:s presschef Lari Paski menar att påståendet inte stämmer, och att laget hade ledigt i dag.

– Jag blickar ut över en tom arena för tillfället. Det handlar om en översättningsmiss. Tränaren har säkert sagt att vi ska träna hårt tills vi vinner, säger Paski med hänvisning till Gomez, som lotsar laget på engelska.

Spelarfacket: Vilodagar behövs

Lagets senaste seger kom för en dryg månad sedan mot jumbon IFK Mariehamn. Spelarfackets verksamhetschef Panu Autio betonar vikten av förhållandet mellan träning och vila för Yle Urheilu.

– Även vila behövs. Fysiskt och särskilt psykiskt är det viktigt med vilodagar, särskilt på hösten då säsongen börjar vara gammal, kvällarna är mörka och man är tröttare.

Samtidigt påminner Autio om Finlands arbetstidslag. Den gäller också inom idrotten.

– Lagen förutsätter en viss vilotid mellan arbetspassen. Arbetstidslagen är ju så kallad tvingande lagstiftning, som i princip står över det man kommit överens om i till exempel ett spelarkontrakt.

Texten är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel SJK:n maalivahdilta kovaa puhetta joukkueen treenikulttuurista – seuran mediapäällikkö tyrmää väitteen harjoittelusta ilman vapaapäiviä, skriven av Paavo Forsberg.

Diskussion om artikeln