Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Daghemmet Martta Wendelin i Tusby får Finlandiapriset i arkitektur

Suuri puinen talo ja pihalla leikkitelineitä.
Bildtext Daghemmet får bland annat priset för sin gårdsplan.
Bild: Hannu Rytky

Daghemmet får priset för att det byggts med användarnas hälsa i åtanke, bland annat genom att minimera bullret från Tusbyleden.

Daghemmet Martta Wendelin är en träbyggnad planerad för cirka 200 barn uppdelade i tio grupper. Den finns i närheten av Tusbyleden men har planerats för att minimera buller och utsläpp från trafiken.

Konstruktionen ska också dämpa bullret som uppstår i själva daghemmet.

Päiväkoti Martta Wendelinin jumppasali.
Bildtext Gymnastiksalen i daghemmet Martta Wendelin.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Koneägaren Anna Herlin valde vinnaren bland årets nominerade byggnader.

”Själva byggnaden är enormt stor, men inomhus är allt ändå dimensionerat efter barnet. Det enorma, naturnära och mångsidiga gårdsområdet uppfyller barnets stora och viktiga behov att springa, hoppa och klättra”, säger Herlin i sin motivering.

Konstruktionen i ytter- och mellanväggarna har valts med användarnas hälsa i åtanke och arkitekternas mål har varit att minska byggnadens koldioxidhandavtryck.

Päiväkoti Martta Wendelinin leikkihuone.
Bildtext Ett av lekrummen i daghemmet.
Bild: Terhi Liimu / Yle

”Priset känns särskilt bra, eftersom det riktas till en vardaglig byggnad som främjar det allmänna bästa”, säger byggnadsprojektets huvudplanerare Jari Frondelius.

Finlandiapriset i arkitektur delas ut för tionde året i rad. Bland de övriga nominerade fanns i år konstmuseet Chappe i Raseborg och Dansens hus i Helsingfors.