Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spansk nattklubb som härjades av dödlig brand hade fått order om att stänga 2022

Brandmän utanför en brinnande nattklubb i Murcia.
Bildtext Brandmän utanför den brinnande nattklubben i Murcia.
Bild: Murcian pelastuslaitos

Den tragiska branden bröt ut tidigt på söndagen i en byggnad som inrymmer nattklubbarna Fonda och Teatro i staden Murcia i sydöstra Spanien. Branden var den dödligaste nattklubbsbranden på över tre decennier.

Den nattklubb som eldhärjades under helgen och dödade 13 människor, hade fått order om att stänga 2022, säger myndigheterna i Spanien.

Murcias kommunfullmäktige hade i januari 2022 gett order om att nattklubben skulle stängas eftersom företaget som drev dem hade licens för bara en lokal - Teatre - och inte för Fonda, sa vice borgmästare Antonio Navarro på en presskonferens på måndagen.

Polisen misstänker att branden bröt ut i nattklubben Fonda

Polisen misstänker att branden bröt ut i nattklubben Fonda och att den sedan spred sig till Teatre och vidare till en tredje nattklubb i byggnaden.

Dödsfallen var alla koncentrerade till ett mycket litet område i Fonda, säger en talesman för polisen.

Branden verkar ha spridit sig genom luftkonditioneringsventilerna vilket kan vara orsaken till att den spred sig så snabbt.

Tre dagars sorg utlystes i Murcia

Tre dagars sorg har utlysts i Murcia och en tyst minut hölls vid lunchtid på måndagen för offren.

Det här var den värsta nattklubbsbranden sedan 43 människor dog 1990 i en brand på ett diskotek i Zaragoza.

Spaniens dödligaste nattklubbsbrand inträffade i december 1983 då 81 människor dödades i en brand i Madrid. Rök, ett fel i belysningssystemet och en stängd nödutgång bidrog alla till katastrofen.

Källa: AFP