Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump anlände personligen till domstol i New York: ”Den största häxjakten genom tiderna”

Uppdaterad 02.10.2023 22:16.
Trump anlände till rättegången i New York - Spela upp på Arenan

Donald Trump och hans familjeföretag anklagas för bedrägeri. Fallet kan slå hårt mot Trumps fastighetsimperium. Detta är en fortsättning på den största häxjakten genom tiderna, sa Trump då han anlände till domstolen.

USA:s tidigare president Donald Trump, som ställer upp i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat i valet 2024, anlände till en domstol på Manhattan på måndagen.

Det här avviker från tidigare rättegångar där han inte har visat sig.

Han beskrev måndagens rättegång som ”en skräckshow”. Enligt honom handlar det om ett försök att skada honom i ett val.

– Det här en bluff, sa han trotsigt då han anlände till domstolen.

Vi har ett fantastiskt företag. Jag byggde ett fantastiskt företag. Enormt, några av de verkligt största fastighetstillgångarna i världen. Och nu måste jag gå in och ställa mig inför en skurkaktig domare

Donald Trump innan han gick in i rättssalen

Trump fortsatte senare med sina verbala attacker. Han anklagade domaren Arthur Engoron för att vara en partipolitisk demokrat som använder fallet till att störa presidentvalet 2024.

– Det här är en domare som borde uteslutas, han borde vara frånvarande, sa Trump till reportrar under måndagens lunchrast.

”Ingen står över lagen”

Trump åtalas för att ha lurat banker, försäkringsbolag och andra genom att vanemässigt ljuga om sin förmögenhet i bokslut.

New York-åklagaren, demokraten Letitia James anklagar Trump för att ha blåst upp värdet på sina tillgångar med miljarder dollar för att få bättre låne- och försäkringsvillkor. Bland annat ska Trump ha beräknat värdet på sin lägenhet i Trump Tower till en tre gånger högre summa än vad den i verkligheten är värd.

Trumps klubb i Mar-a-Lago och bostad i Florida har värderats till 739 miljoner dollar trots att dokument har visat att det är fråga om 28 miljoner dollar, säger James.

Enligt James har Trump i flera år ägnat sig åt ihärdiga och upprepade bedrägerier.

New Yorks åklagare Letitia James talar utanför New Yorks högsta domstol
Bildtext New York-åklagaren Letitia James talar utanför domstolen den 2 oktober 2023.
Bild: Lehtikuva

– Oavsett hur mäktig man är eller hur mycket pengar man tror att man har så står ingen över lagen, sa James innan hon gick in rättssalen på måndagen.

Mer än 150 personer, inklusive Trump, är listade som potentiella vittnen. Men mycket av rättegången kommer sannolikt att bli en kamp mellan experter som yttrar sig om finansiella dokument.

Donald Trump definierar domaren som en ”förvirrad och orättvis Trumphatare”

”Jag ska till domstolen i morgon för att slåss för mitt namn och mitt rykte mot en korrupt och rasistisk åklagare, Letitia James som har fört en kampanj för få Trump, och mot en Trumphatande domare som är orättvis och ond i sin jakt på mig”, sa Trump på söndagskvällen på sin egna sociala medieplattform.

USA:s tidigare president Donald Trump anländer för att delta i den första dagen av en rättegång.
Bildtext Donald Trump sanländer till domstolen.
Bild: EPA-EFE

Domaren Arthur Engoron har redan slagit fast att Trump sysslande med bedrägeri i sin affärsverksamhet.

Rättegången – som äger rum utan en jury – kommer till stor del att gälla det straff han får.

Trump kommer eventuellt att tvingas att ge upp sina New York-fastigheter inklusive Trump Tower, en kontorsbyggnad på Wall Street, golfbanor och ett förortsgods.

Åklagaren Letitia James kräver minst 250 miljoner dollar i böter och restriktioner för den affärsverksamhet i New York som Trump och hans söner Donald Jr och Eric samt hans flaggskepp Trump Organisation varit engagerade i.

Trump har sagt att fallet är en del av en politisk häxjakt.

Innan han gick in i rättssalen på måndagen sa att ”detta är en fortsättning på den största häxjakten genom tiderna”.

Trump står åtalad i flera separata rättsfall i USA

Donald Trump står åtalad i fyra separata fall.

Han har åtalats i Florida för sin hantering av hemligstämplade dokument när han lämnade sitt kontor i Washington efter sitt presidentskap.

Han står också inför rätta för nekande till förlust i presidentvalet 2020, och i Georgia för att ha försökt vidta åtgärder för att påverka valresultatet i delstaten samt i New York för att ha gett ”hysch”-pengar till en kvinna.

Trump förnekar brott i alla fyra fall.

Donald Trump i rättssal.
Bild: Lehtikuva

Källor: Reuters, AP, AFP