Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Nordea: Bostadsmarknaden kommer att börja återhämta sig men det går långsamt

Närbild av Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich som tittar in i kameran utanför Nordeas huvudkontor.
Bildtext Jan von Gerich som är chefsanalytiker på Nordea säntar sig att bostadspriserna sakta kommer att börja stiga.
Bild: Kristofer Andersson / Yle

Räntorna på banklånen väntas börja sjunka vid årsskiftet. Inflationen bromsas upp och köpkraften ökar. Ändå kommer återhämtningen att ske långsamt.

Jan von Gerich som är chefsanalytiker på Nordea betonar att det inte finns fog att vänta sig någon snabb svängning på bostadsmarknaden för tillfället.

– Men trycket som pressar ner bostadspriserna kommer att lätta så småningom. Inflationen har ju minskat kraftigt och det förbättrar köpkraften samtidigt som lönerna stiger. Det är ett bra tecken.

Samtidigt verkar de senaste tidernas räntehöjningar närma sig sitt slut.

– Allt det borde stödja bostadsmarknaden, säger Jan von Gerich.

Räntehöjningarna är till största delen en följd av att Europeiska centralbanken har höjt sina styrräntor för att bekämpa inflationen.

Vid sitt senaste möte höjde centralbanken sina styrräntor ytterligare, men signalerade samtidigt att det kan ha varit fråga om den sista höjningen av styrräntan för den här gången.

Visserligen framhöll banken att nya beslut om höjningar kan bli aktuella om situationen kräver det, men det verkar klart att centralbanken nu hoppas att det inte ska bli nödvändigt.

Trots det har speciellt de långa marknadsräntorna stigit en del efter centralbankens besked.

– En orsak är att man nu väntar sig att styrräntan kommer att hållas hög längre än man väntade sig tidigare. När det gäller räntetoppen har förväntningarna inte ändrats så mycket.

Räntan nu nära sin högsta nivå

Jan von Gerich säger också att marknaden prissätter en liten risk att centralbanken ännu höjer sin ränta. Därför har till exempel 12-månaders euriborräntan stigit en aning, men det rör sig hundradelar av en procentenhet.

De flesta väntar sig nu att euriborräntan har nått eller är mycket nära sina toppvärden. Eventuella små höjningar kommer inte att påverka den stora bilden nämnvärt.

Jan von Gerich väntar sig att Europeiska centralbanken kan börja sänka sin styrränta nästa sommar. Alla sådana prognoser är i det här skedet ändå osäkra.

– Det är ju ännu långt dit. Enligt vår uppskattning kan Centralbanken eventuellt börja sänka sina styrräntor under sitt möte i juni. Det beror på det ekonomiska läget då.

Han bedömer att 12-månaders euriborräntan kan börja sjunka när förväntningarna på en räntesänkning blir starkare.

– Vi väntar oss att den redan i slutet av året kan vara på en lite lägre nivå än nu. En 12-månaders ränta har ju siktet inställt tolv månader in i framtiden. Redan dagens räntenivåer påverkas lite av en förväntning att centralbanken ska börja sänka sina räntor på sommaren. I takt med att sommaren närmar sig borde räntan sjunka allt mera.

Men Jan von Gerich tror inte att räntorna kommer att falla tillbaka nära nollstrecket under någon överskådlig tid.

Ändå väntar han sig att bostadspriserna sakta kommer att börja stiga.

– Först tror jag att vi ser en stabilisering, och nästa år kanske en långsam prisökning. Vi kommer inte att se en snabb återgång till de priser vi hade innan räntorna började stiga.

Jan von Gerichs råd till unga potentiella bostadsköpare är att de inte ska förhasta sig.

– Om man verkligen har behov av en bostad kan det löna sig att köpa. Priserna har sjunkit och de ekonomiska utsikterna är inte lika osäkra som för ett år sedan. Bara man klarar av att rätt bedöma hur stort lån man har råd till borde det vara helt ok att söka bostad redan nu.