Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Framgångarna uteblir i Europa – nordiska länderna vill skapa gemensam liga för damfotbollen: ”Får inte se pengar som något dåligt”

KuPS damer firar cupguld.
Bildtext KuPS är landets bästa fotbollslag för tillfället. Men till Europaspel har lagets nivå inte räckt till.
Bild: Lehtikuva

Ute i Europa utvecklas damfotbollen i ett ruskigt tempo. I ett försök att hänga med i takterna planerar de nordiska länderna en gemensam liga vid sidan om de nationella seriespelen.

Det var förra veckan som det framgick att man i Norden funderar på att starta en gemensam damfotbollsserie som tillägg till de nationella ligorna.

Än så länge är planeringen i startgroparna.

Bakgrunden ligger i att nordiska lag haft svårt att ta sig till Champions Leagues gruppspel. Det är bara svenska klubbar som lyckats hävda sig bland de stora drakarna.

Avslöjandet kom från norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness.

– Vi vill skapa en nordisk liga, eller göra något tillsammans för att vi ska kunna få en fördel i tävlingssammanhang. Vi måste göra nordisk fotboll kommersiell och ha större marginaler så att lönerna i norr är större för att de bästa spelarna ska välja att vara här, sa Klaveness på ett hållbarhetsseminarium i Sverige enligt Fotbollskanalen.

Bollförbundet är med på noterna

I Fotbollskanalens artikel kallas den tilltänkta serien för ”Vikingligan”.

– Vi får inte se pengar som något dåligt, eller att elitfotboll är dåligt, konstaterade Klaveness.

Bollförbundets utvecklingschef Heidi Pihlaja är inne på samma linje. Chanserna till Europaspel är klart tunnare för damer, jämfört med herrlagen som också kan ta sig till Europa- och Conference League.

– Särskilt de nordiska lagen har väldigt begränsade möjligheter till internationella matcher, som är väldigt viktiga för grenens utveckling i hela Europa, förklarar Pihlaja för Yle Urheilu.

Heidi Pihlaja gestikulerar.
Bildtext Heidi Pihlaja har fungerat som Yles VM-expert.
Bild: Tomi Hänninen

– Huvudmotivet är att få fler internationella matcher för klubblagen. Trots att vi är tidigt i processen så ser vi förstås också intressanta kommersiella möjligheter.

Vill jobba med Uefa

De nordiska länderna snackade om saken redan i fjol, i samband med att man gjorde en gemensam ansökan för EM 2025. Noggrannare utredningar har gjorts under den här hösten.

– Vi är fortfarande i startgroparna både då det gäller tävlingsformatet och det kommersiella. Vi hoppas kunna ta oss framåt. Jag ser det här som en fin möjlighet, fortsätter Pihlaja.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa ses som en viktig samarbetspartner.

– Är det så att vi kan genomföra det här tillsammans, eller så att vi först gör det i Norden och senare i hela Europa? Om den nordiska modellen eller en internationell turnering överlag blir av så vore det en fin möjlighet både sportsligt och ekonomiskt.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Pohjoismaat puuhaavat uuden jalkapalloliigan perustamista – Heidi Pihlaja avaa Ylelle tilannetta, skriven av Simo Arkko.

Diskussion om artikeln