Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rättegången om dödskrocken i Borgå börjar – det här var händelseförloppet under olycksnatten

Uppdaterad 03.10.2023 06:07.
Två bilar som krockat, båda bilarna är rejält förstörda.
Bildtext Kraften i kollisionen kastade bilarna över hundra meter från varandra. Så här såg de ut efter att ha blivit bogserade från olycksplatsen. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Det är nästan exakt ett år sedan natten då två personer miste livet och åtta skadades i krocken på Västra Mannerheimleden i Borgå.

En 18-årig man körde i hög hastighet mot Kungsporten med sju passagerare i bilen, varav tre i bakluckan. I korsningen vid Hornhattulavägen rammade föraren en bil med två personer i. De båda personerna i den andra bilen dog medan den brottsmisstänkte föraren och passagerarna i hans bil fick allvarliga skador.

I dag (3.10) börjar rättegången mot den nu 19-åriga föraren i tingsrätten i Borgå. Han åtalas för två fall av grovt dödsvållande, sju fall av grovt vållande av personskada, grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Åklagaren Johanna Tauriainen har tidigare sagt att hon yrkar på fängelse ”så det smäller om det”. Straffet för grovt dödsvållande är mellan fyra månader och sex år i fängelse. Straffet för grovt vållande av personskada sträcker sig från böter till två år i fängelse.

En av ungdomarna i den brottsmisstänkte förarens bil hade en app i sin telefon som visade var hon befann sig vid vilken tid. Därför finns det exakta tidsangivelser för en del av händelserna under olycksnatten.

Karta över gator i Borgå där Harabackagatan 1, Näsevägen 2, Västra Mannerheimleden och Hornhattulavägen är utpekade.
Bildtext Karta över olycksplatsen. Shell finns på Harabackagatan i Kungsporten, McDonalds på Näsevägen.
Bild: Märta Nummenmaa / Yle, Mapcreator.io

Tidslinje

Det här var var händelseförloppet under olycksnatten, enligt polisens förundersökning:

Det är fredag kväll den sista september 2022. En grupp tonåringar, varav en del är minderåriga, är på föreningshuset Tanhuvaara i Askola. De pratar och lyssnar på musik, en del av dem dricker alkohol. Någon gång efter klockan 23 bestämmer de sig för att åka till Shell och McDonalds i Borgå. Någon vill köpa tobak, någon är hungrig.

Den 18-åriga unga mannen ska köra dem dit i sin personbil, en Audi som rymmer fem personer. Eftersom åtta unga vill åka med så kryper tre flickor in i bakluckan, med huvudena mot baksätet och fötterna mot bakluckans bakända.

Föraren har berättat i polisförhör att han drack två eller tre öl på Tanhuvaara, och en öl tidigare under kvällen. Han kände sig inte full när han satte sig bakom ratten, men laboratorieresultat visar att han inte var i körskick.

Klockan 23.40:

Vid Seo i Monby stannar han för att tanka och någon öppnar bakluckan för att kolla att allt är ok med flickorna. Efter det åker de vidare längs Mäntsälävägen till Kungsportens Shell i Borgå.

Klockan 23.45:

Ungdomarna går in till Shell och är där i omkring en kvart. En eller två av dem hinner köpa tobak innan hela kompisgänget blir utkastade eftersom en av dem haft med sig egen dricka. Härifrån åker de vidare mot McDonalds.

Klockan 00.03:

Ungdomarna är framme vid McDonalds i Näse i Borgå. De går alla in och en del av dem beställer mat. En av ungdomarna uppskattar att de är inne på restaurangen i ungefär 20 minuter. När de är klara sätter sig fem personer i bilen och tre kryper igen ner i bakluckan.

Cirka klockan 00.20:

Den brottsmisstänkte föraren kör från McDonalds längs Västra Mannerheimleden mot Kungsporten. Han stannar för rött trafikljus i Tolkisvägens korsning innan han fortsätter färden. Hastighetsbegränsningen på Västra Mannerheimleden är 60 kilometer i timmen, men föraren gasar på i betydligt högre hastighet.

Vittnen som ser honom köra förbi just innan olyckan beskriver det som att bilen flyger fram och uppskattar hastigheten till över 100 kilometer i timmen.

Vid Hornhattulavägens korsning kraschar Audin in i sidan på en personbil av märket Skoda som kommer från Hornhattulavägen. Skodans vänstra sida trycks in 55 centimeter av kraften i kollisionen, och bilarna kastas över hundra meter från varandra.

En av flickorna i bakluckan berättar senare för polisen att hon trodde att de fortfarande var vid McDonalds eftersom det gått så lite tid sedan de startade.

Klockan 00.23 ringer ett vittne nödcentralen. Vittnet såg inte själva kollisionen, men hörde en hög smäll och såg den ena bilen komma kanande längs gatan.

Föraren i Skodan avled i olyckan, passageraren avled senare på sjukhus. Av ungdomarna i Audin skadades föraren och en av flickorna i bakluckan värst. Alla åtta fördes till sjukhus.

Gravljus och blommor vid  Västra Mannerheimleden i Borgå där en person omkom och flera skadades i en trafikolycka vid midnatt natten mot lördagen den 1 oktober 2022.
Bildtext Många lämnade ljus vid olycksplatsen. Arkivbild.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Oklart hur fort den misstänkte körde

Få av ungdomarna minns särskilt mycket, om något alls, av tiden mellan starten från McDonalds och olyckan.

I polisförhören berättar ungdomarna att den brottsmisstänkte föraren emellanåt kört för fort när de åkt med honom, men att de inte varit rädda. Ingen av dem kan riktigt säga något säkert om hastigheten just innan olyckan.

Varken föraren eller passagerarna säger sig heller minnas om han körde mot rött eller grönt ljus i olyckskorsningen.

Trafikljusen i Hornhattulakorsningen var på under olycksnatten. De var inställda så att de visar rött i viloläge men byter till grönt när sensorer känner av att en bil närmar sig.

Om inga andra bilar var på väg att svänga in på Västra Mannerheimleden från Gamla Helsingforsvägen eller Helsingforsvägen så har Audin haft grönt ljus hela vägen efter Tolkisvägens korsning fram till Hornhattulakorsningen. Skodan var på väg från Hornhattulavägen och sensorerna hann ge den förtur, vilket betyder att trafikljuset bytte till rött för Västra Mannerheimleden.

På basis av polisens förundersökning är det alltså troligt att den brottsmisstänkte föraren har kört mot rött i olyckskorsningen.