Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s utrikesministrar på besök i Kiev – Valtonen: ”Vi stödjer Ukraina så länge det behövs”

Elina Valtonen seisoo mikrofonien edessä. Taustalla seinäkkeessä EU:n lippu.
Bildtext Utrikesminister Elina Valtonen deltog i måndagens EU-ministermöte i Kiev.
Bild: Sergei Supinsky / AFP

När EU:s utrikesministrar möttes i Kiev under måndagen, var det första gången som man samlades utanför unionens gränser. Mötets syfte var att visa EU:s orubbliga stöd till Ukraina i en tid då det hotar att uppstå sprickor i den enade fronten.

Besöket hade en stark och också berörande symbolik, konstaterade utrikesminister Elina Valtonen (Saml) efteråt, och nämnde som ett exempel sin upplevelse av att lämna blommor vid de stupades minnesvägg

– Det var nog speciellt slående att se att det inte bara fanns stupade soldater från ett och ett halvt år tillbaka utan från nästa tio år, sa Valtonen om det som hon beskrev som en påminnelse om att Ukraina har varit utsatt så länge innan väst vaknade till realiteterna.

Män med blombuketter närmar sig minnesäggen för stupade soldater i Kiev
Bildtext Blomnedläggning vid minnesväggen i Kiev, fr.h. Dmytro Kuleba och Josep Borrell
Bild: EPA-EFE

Motverka sprickor i det västliga stödet

Men ju längre kriget i Ukraina drar ut på tiden, desto större har farhågorna blivit för att viljan att stödja det krigshärjade landet minskar.

Ett exempel är den amerikanska kongressens beslut från helgen som innebar att man i sista stund kunde avvärja en nedstängning av statsapparaten, men det skedde efter att budgeterade medel för Ukraina hade lyfts ut.

– Vi arbetar nu med båda sidorna av kongressen för att se till att det inte upprepas, sa den ukrainska utrikesminister Dmytro Kuleba i Kiev.

I lördags vann dessutom det proryska Smer-partiet valet i Slovakien, med en partiledare som ställer sig kritiskt till EU:s Ukrainapolitik.

Och i mitten av oktober går Polen till val, där maktpartiet Lag och rättvisa har höjt tonläget mot Ukraina på grund av bråket om spannmålsexporten.

– Det är vi politiska beslutsfattare som har till uppgift att föra fram att stödet till Ukraina inte är välgörenhet, sa Valtonen och konstaterade att det är ett försvar av europeisk demokrati och mänskliga rättigheter.

Finland fortsätter att bistå Ukraina

Utrikesminister Valtonen försäkrade att det finländska stödet till Ukraina är starkt och kommer att växa.

Finland har gett landet cirka 2 miljarder euro i olika former av bistånd. Hela EU:s stödsumma är omkring 70 miljarder euro.

– Nya paket med militär hjälp kommer i den takt som försvarsmakten kan frigöra materiel, konstaterade hon.

Ungerns utrikesminister var själv inte på plats i Kiev, men det kan bli en ändring i Ungerns motvillighet att godkänna tilläggsmedel för Ukraina i den Europeiska fredsfaciliteten, som är ett EU-instrument som har använts för att bistå de ukrainska styrkorna.

De ukrainska myndigheterna har tillfälligt avlägsnat den ungerska banken OTP från sin svarta lista över krigssponsorer. Det ökar möjligheterna för Ungern att godkänna det senaste tillägget på 500 miljoner euro.