Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenskt kriminellt nätverk misstänks ha smugglat narkotika till gatugäng i Finland

Polispatrull i Jordbro efter en dödsskjutning där den 28 september.
Bildtext Polispatrull i Jordbro efter en dödsskjutning där den 28 september.
Bild: EPA-EFE

Fallet behandlades i maj vid Helsingfors tingsrätt i de misstänktas frånvaro. Några av de misstänkta har redan förts till Finland.

Ett svenskt kriminellt nätverk med ett extremt våldsamt rykte misstänks för att ha smugglat och försökt smuggla in hundratals kilo narkotika till Finland. Nätverket kallas för Dödspatrullen.

Isabella Biorac Haaja förklarar vad Dödspatrullen egentligen är och om gänget nu är Finlands problem. - Spela upp på Arenan

Enligt STT:s uppgifter har narkotikan sannolikt hamnat hos gatugäng i Finland.

En omfattande utredning har gjorts av polisen i Finland och Sverige. I Finland utreder Centralkriminalpolisen (CKP) och Helsingforspolisen ärendet, utredningen närmar sig sitt slut.

Enligt STT:s uppgifter fick polisen i Finland i början av året information från den svenska polisen om adresser i Finland, vilket ledde till upptäckten av misstänkt narkotikadistribution.

Man misstänker att narkotikan förts till Finland i lastbilar, åtminstone via den norra gränsen.

Över hundra kilo narkotika finns i ett beslagtaget lager i Finland.

De misstänkta är mellan 21 och 25 år gamla

Aftonbladet rapporterade om gripandena i samband med utredningen i juni. Tre personer ska ha gripits i Stockholm och Malmö. Tidningen rapporterade att finsk och svensk polis var inblandad i gripandet. Senare greps en fjärde misstänkt med anknytning till Dödspatrullen i Sverige.

De misstänkta är mellan 21 och 25 år gamla.

Fyra dömdes i sin frånvaro vid Helsingfors tingsrätt i slutet av maj. Tre av dem har sedan dess utlämnats till Finland.

Också vapen har beslagtagits

Utredningen är också kopplad till ett stort vapenbeslag, enligt Aftonbladet. Tidningen skrev i våras att polisen hade beslagtagit över 20 vapen utanför Stockholm och att beslaget möjligen var det största på flera år.

Den så kallade Dödspatrullen är en part i den blodiga ”Rinkebykonflikten” som började i Stockholmsområdet 2015. I gängkrig mellan Dödspatrullen och dess fiende Shottaz har flera personer dött unde de senaste åren.

Gängvåldet i Sverige har intensifierats

Bara under september dödades över tio personer i våldsdåd i Sverige.

Det senaste våldet är relaterat till det kriminella nätverket Foxtrots interna tvister och till konkurrensen med det kriminella nätverket Dalen.

Ledaren för nätverket Foxtrot, Rawa Majid, bor i Turkiet och har skaffat sig turkiskt medborgarskap och har därför inte utlämnats till Sverige.

Svensk polis sa på måndagen till SVT att man nu inleder en riksomfattande insats för att stoppa våldsvågen. Syftet är att öka samarbetet mellan myndigheter vid explosioner och skjutningar. Polisen planerar också att samarbeta med Försvarsmakten.

Källa: STT