Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad väntar på myndigheternas besked kring avfallsnämnden: ”Fortfarande oklart vem som tvingas betala böterna”

Porträtt på Maria Tolppanen. Hon står utomhus, ler, i bakgrunden träd i höstskrud.
Bildtext Maria Tolppanen (SDP) säger att det känns dumt att Vasa stad knappt kan påverka hur sakerna sköts i avfallsnämnden, men nog kan bli tvungen att betala de böter som väntar.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Bollen ligger hos NTM-centralen, konstaterade Vasa stadsstyrelse i en diskussion på måndagen kring den utdragna tvisten inom Vasaregionens avfallsnämnd.

Maria Tolppanen (SDP), stadsstyrelsens ordförande i Vasa, bekräftar att de senaste turerna kring avfallsnämnden diskuterades på måndagseftermiddagen då stadsstyrelsen höll möte, även om frågan inte var ett ärende på föredragningslistan.

– Eftersom det här inte var ett formellt ärende fattade vi inga beslut. Och det kan vi egentligen inte heller göra i det här skedet utan bollen ligger nog hos NTM-centralen, säger Tolppanen.

Förra veckans onsdag valde avfallsnämnden att gå emot Närings-, trafik- och miljöcentralens (NTM) krav och hot om vite. Nämnden beslöt då efter omröstning att fastighetsägarna ska få fortsätta anlita transportbolag för brännbart avfall och slam.

Såväl NTM-centralen som en dom från förvaltningsdomstolen har däremot konstaterat att avfallslagen säger att systemet måste kommunaliseras.

Tar tid att strukturera om i nämnden

I dagsläget kan Vasa som största kommun och ansvarskommun inte ta över ärenden från avfallsnämnden och ta dem till stadsstyrelsen.

Efter avfallsnämndens beslut förra veckan uppgav sektordirektör Markku Järvelä i Vasa stad ändå att staden förbereder olika förslag till åtgärder i Vasaregionens avfallsnämnds struktur. Det pågår alltså en planering över hur man kunde göra om saker och ting, eventuellt en ändring av avtalet för Vasaregionens avfallsnämnd.

Maria Tolppanen påpekar efter stadsstyrelsens möte på måndagen att sådana ändringar ändå tar tid.

– Alla eventuella åtgärder måste beredas av tjänstemän. Det gör man inte i en handvändning.

Tolppanen uppger att stadsstyrelsen härnäst väntar och ser vad som blir följden av att NTM-centralen valt att kalla avfallsnämndens medlemmar till ett hörande. Efter det fattar myndigheten beslut om straffmätning och vite.

Tolppanen hoppas att myndigheten inte kommer till slutsatsen att det är Vasa stad i rollen som ansvarskommun som ska betala böterna på 50 000 euro.

– Det är fortfarande fullständigt oklart vem som tvingas betala böterna. Blir det kommunerna tillsammans eller Vasa stad eller de ledamöter i nämnden som röstat för det förslag som enligt NTM-centralen strider mot avfallslagen? Det känns dumt om staden tvingas betala då vi inte kan påverka, säger Tolppanen.