Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ekenäs IF spelar i fotbollsligan nästa år – se hur franske frälsaren sänkte TPS

Uppdaterad 02.10.2023 23:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se målen som förde Ekenäs IF till fotbollsligan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En tidig drömvolley – samt ett segermål och en framspelning som förverkligade ligadrömmen. Abdoulaye Kanté låg bakom allt då Ekenäs IF slog TPS med 3–1 i Åbo och säkrade historiskt ligaspel för 2024.

Värst mycket närmare finrummet gick det inte att vara. Ekenäs IF hade två matchbollar den här veckan för att säkra det ligaavancemang som man törstat efter i flera år.

Ligabiljetten skulle vara klar ifall de grönvita fick med sig tre poäng borta mot TPS. Till slut var det inget snack om saken.

Stor hjälte var fransmannen Abdoulaye Kanté, som gjorde EIF:s två första mål och låg bakom det sista, förlösande, 3–1-målet. Därmed var förstaplatsen i Ettan säkrad och lilla Ekenäs hittas på ligakartan nästa säsong.

EIF:s andra halva av säsongen blev sagolik. Kvällens seger var lagets tolfte på raken.

– Det här är otroligt, vi har haft en fenomenal säsong. Lagandan vi haft har varit så speciell, säger Salomo Ojala till Yle Sporten.

Ovisst efter första halvlek

De hundratals Ekenäsbor som tagit sig till Kuppis kunde se rubrikerna framför sig redan tidigt i matchen.

Gästerna tog ledningen i den sjätte minuten. Lucas Kaufmanns inlägg nickades bort av TPS-försvaret, men bollen hittade rakt till Kanté, vars volleyträff inte kunde ha varit mycket bättre.

Abdoulaye Kanté drar till på volley.
Bildtext Abdoulaye Kantés 1–0-volley var en karamell.
Bild: Arash Matin / Yle

Ledningsmålet passiverade EIF och det kostade sig 20 minuter senare. Hemmalagets Umar Bala Muhammed slet sig in i straffområdet och hittade Linus Rönnberg, som först gjorde bort Tabi Manga innan han krutade in spelredskapet i nättaket.

EIF, som saknade måltjuven Tiemoko Fofana, behövde ett mål till för att kröna säsongen – och i andra halvlek var det kring hemmamålet som det hände mest.

Avgjorde efter dubbla ramträffar

Efter att ha träffat både stolpen och ribban skulle belöningen komma under sista kvarten. Gästerna hade betydligt mycket mer bränsle i benen då matchen kulminerade.

I 78:e matchminuten blev det tilltrasslat i TPS straffområde efter att EIF haft en frispark från höger. Bollen bytte riktning flera gånger innan Abdoulaye Kanté petade in den.

Och bara några minuter senare ekade Ekenäsfansens ligasånger ljudligt i regnet. Kanté slet sig in i straffområdet vartefter bollen hittade till en fri Stanislav Efimov, som punkterade matchen.

– Det här är ett lag med lysande individer, som förmår att spela tillsammans som ett lag. Alla kommer så bra överens med varandra i omklädningsrummet, det är grunden för allt, fortsätter Ojala, som kom till EIF inför säsongen efter att inte ha lyckats övertyga Jaro under en testperiod.

Salomo Ojala med bollen framför Yannis Lamgahez.
Bildtext Salomo Ojalas EIF ryckte i andra halvlek.
Bild: Arash Matin / Yle

Nästa år spelar Ekenäs IF i landets högsta fotbollsserie för andra gången i klubbens historia. År 1933 gjorde man en ettårig visit på högstanivån.

Att den avgörande segern inträffade i Åbo var symboliskt. Den långa segersviten fick sin början efter att man åkt på en 3–1-knock mot just TPS på bortaplan i slutet av juni.

– Jag älskar folket i Ekenäs. Fotbollen är en hjärtesak för dem. Vi har ett fint följe med oss här i dag, och jag vill tacka både dem och alla i Ekenäs, vi har fått ett fantastiskt stöd. Andan som finns kring klubben är häftig, tackar Ojala.

Division 1, övre slutserien

HIFK–MP 3–2 (0–0)

TPS–Ekenäs IF 1–3 (1–1)

Videokälla: Ruutu

Diskussion om artikeln