Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alexander Leksell i sjunde himlen – EIF:s smilande svensk om hur ligaplatsen ska firas: ”Allt kan hända – och jag älskar det”

Uppdaterad 02.10.2023 23:25.
Alexander Leksell och Jeannot Esua firar med publiken.
Bildtext Alexander Leksell, Jeannot Esua och de andra EIF-spelarna fick fira med hundratals tillresta fans i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Alexander Leksell kom till Ekenäs IF som en frisk fläkt i år. En säsong senare har han svårt att sätta ord på succésäsongen i sin nya fotbollsfamilj. Det här är på riktigt och jag fattar ingenting, säger svensken till Yle Sporten.

Ekenäs IF är klart för fotbollsligan efter en 3–1-seger över TPS i den näst sista rundan av övre slutserien.

I backlinjen gjorde Alexander Leksell en gedigen 90-minutersinsats. Mitt i segeryran har svensken svårt att förstå vad han varit med om.

– Jag är i sjunde himlen. Det här är en dröm, det är ju det här vi ville då vi inledde säsongen. Man bara nyper sig i armen, det här är på riktigt och jag fattar ingenting, säger Leksell till Yle Sporten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se målen som förde Ekenäs IF till fotbollsligan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den ständigt leende svensken viftar med armarna, kollar åt alla håll där spelare firar med fans – och fortsätter att leta efter orden. Ligabiljetten klarnade efter tolv (!) raka triumfer.

– Det här laget, den här klubben … det är en stor fantastisk familj. Det har varit höga toppar och djupa dalar som vi tagit oss igenom.

”Älskar alla”

I och runt klubben finns folk som varit med i åratal. Leksells perspektiv sträcker sig över den här säsongen.

Och det första intrycket han fick av Ekenäs glömmer 26-åringen inte.

– Så fort jag kom till Ekenäs så märkte jag att det var något speciellt. Alla jobbar mot samma mål, tillsammans, säger försvararen som anslöt från svenska tredjenivån.

– Jag har sagt det tusen gånger, men det här är verkligen en familj och jag älskar varenda jävel. Jag kunde dö för varenda en, det här är något utöver det vanliga.

Jag kunde dö för varenda en

Vid sidan om division 1-spelandet har Leksell jobbat på Seminarieskolan i Ekenäs. Fotbollsfebern går att märka överallt.

– Även där är folk helt galna i fotboll. Och ute på stan kommer folk och hejar på en, det känns verkligen som att hela Ekenäs vill detta.

På lördagen avslutar man säsongen med en betydelselös hemmamatch mot Gnistan. Men före det ska det firas.

Hur blir festen?

– Allt kan hända – och jag älskar det, flinar Leksell.

Videokälla: Ruutu

Diskussion om artikeln