Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Har aldrig varit så här stolt tidigare” – EIF:s egna produkter Simon Lindholm och William Lindqvist fick nypa sig i armen då ligafirandet startade

Uppdaterad 02.10.2023 23:21.
Ekenäs IF:s spelare firar mål framför publiken inför strålkastarljus.
Bildtext EIF spelar i ligan nästa säsong – och där hör man hemma, enligt egna produkten Simon Lindholm (andra från höger).
Bild: Arash Matin / Yle

Då spelarna med ett bultande EIF-hjärta skulle sätta ord på avancemanget till fotbollsligan räckte jubelscenerna och känslorna för att begripa vad det betyder. ”Vi hör hemma i ligan”, säger Simon Lindholm.

I Ekenäs IF:s satsning mot fotbollsligan har importer varit en nyckelfaktor. Men när avancemanget till finrummet var säkrat fanns också ortens egna killar i laget.

William Lindqvist har varit med på hela EIF:s resa genom division 1 – och nio år senare står han i Åbo, nedanför den tillresta klacken från Ekenäs, och måste nypa sig i armen.

– Jag har inte fattat det här. Jag har så många känslor i kroppen, säger Lindqvist till Yle Sporten.

För Lindqvist är framgången extra speciell. EIF är hans förening.

– Jag kan knappt prata. Det betyder så mycket. Titta på alla som stöder oss här. Vilken stöd vi har haft hela säsongen.

Hade du kunnat tro att Ekenäs IF skulle bli ligaklart någonsin?

– Klart att man kan drömma, men det har känts som en dröm långt borta. Men vi har byggt för det här och och nu har vi haft en perfekt säsong.

Hoppas på lång fest

Simon Lindholm är en annan i laget med EIF i hjärtat. Han korkade skumpan efter slutsignalen och han hoppas att festen bara fortsätter.

– Förhoppningsvis pågår den länge. Det var skönt att ta läget som vi hade ordnat åt oss själva och fixa avancemanget här i kväll.

– Jag har aldrig varit så här stolt förut. En livsdröm är uppfylld.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se målen som förde Ekenäs IF till fotbollsligan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

EIF har spelat en gång tidigare i landets högsta fotbollsserie på herrsidan, men det är nittio år sedan det begav sig senast.

– Det här är välförtjänt, vi hör hemma där. Vi har varit ett topplag i division 1 så pass länge att det är dags för en ny utmaning. Jag tror att vi är beredda.

– Det här är min fostrarförening, så det är klart att det är speciellt. Jag är stolt och tänker också mycket på alla runt om som har gjort det här möjligt.

”Alla är vänner med alla”

Lindholm pekar på den kompromisslösa viljan att spela för varandra som en tydlig faktor till succén.

– Alla är vänner med alla, säger han om den fina sammanhållningen.

Lindqvist håller med och säger att alla nya spelare har snabbt blivit en del av klubben.

Han får svälja ett par gånger innan han till slut sätter ord på att hela laget har klätt sig i tröjor med trycket ”Veikkausliiga, here we come”.

– Det kändes som en stor grej redan då vi steg till division 1. Nu har vi jobbat oss uppåt i tabellen i den här serien, och nu står vi här. Overkligt. Vi har vunnit så många matcher i rad att vi har bevisat att vi är det bästa laget.

Videokälla: Ruutu

Diskussion om artikeln