Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligabasens mörka besked kring EIF:s avancemang: ”Kommer inte att gå att spela i Ekenäs”

Uppdaterad 02.10.2023 23:23.
Publiken har fyllt läktaret på EIF:s fotbollsmatch.
Bildtext För tillfället klarar inte centrumplanen i Ekenäs ligakraven.
Bild: Patric Westerlund

Var kan Ekenäs IF spela hemmamatcher i ligan? Inte på centrumplan, om man får tro fotbollsligans vd.

Tre poäng mot TPS skulle säkra ligaplatsen – och efter en 3–1-seger på måndagskvällen får Ekenäs IF se fram emot ligaspel nästa år.

Samtidigt som festyran bara börjat har också frågorna gällande nästa år blivit konkreta. Att spela till sig en ligaplats räcker inte – nu ställs man inför tuffa licenskrav.

Fotbollsligans verkställande direktör Timo Marjamaa påminner om att man har tydliga krav på vilka förhållanden ett ligalag ska ha.

– Hur man lyckas svara på dem är en separat sak. Kan klubben spela på sin hemmaarena eller måste man ta ett beslut om at spela någon annanstans ifall den egna hemmaplanen inte uppfyller kraven? frågar sig vd:n för Yle Urheilu.

Konstgräset i Ekenäs kommer underkännas

I en intervju med Yle Sporten för ett par veckor sedan berättade EIF Fotboll Ab:s styrelseordförande Magnus Illman att man jobbat med två parallella planer sedan sensommaren. En för ligaspel och en för Ettan.

Enligt honom var läktarna den mest utmanande aspekten. Ligakravet ligger på 1 500 sittplatser med tak, något som man är långt ifrån på centrumplan i dagsläget.

– Planen är att det ska bli en fast konstruktion. Vi kan ansöka om undantagstillstånd för ett första ligaår, men vi behöver i så fall ett fullmäktigebeslut om att läktaren är på gång. Men huvudmålet är att vi har en tillräcklig läktarkapacitet för en eventuell öppningsmatch i ligan, sa Illman.

Domen från Marjamaa är däremot dyster.

– Gällande EIF kan jag med säkerhet säga att det inte kommer att gå att spela i Ekenäs. Konstgräset som man har kommer aldrig att kunna bli godkänt, menar Marjamaa.

Haglund: ”Har inte lagt vikt på det ännu”

Kraven på konstgräsen i ligan är att de ska uppfylla Fifas kvalitetskrav. Planen testas varje år.

– Ligan har tuffa krav på konstgräsen. Om man inte godkänns i Fifa-testerna så är planen underkänd. I Ekenäs har man en gammal konstgräsplan som inte kommer att klara testerna, förklarar Marjamaa.

– Staden borde i så fall gräva upp planen och anlägga ett nytt konstgräs. Då skulle planen bli tillräcklig. Men vi ska komma ihåg att säsongen börjar på våren och därför är det i praktiken omöjligt.

Alternativet att spela på annan ort sköts ner av Illman. Då Yle Sporten träffar på Peter Haglund i segeryran i Åbo var han kortfattad om vad som väntar.

– Det där är frågor som vi inte alls satt vikt på ännu. Hittills har vi lagt vikt på det sportsliga och efter den här festen får vi blicka framåt, sammanfattar Haglund.

Diskussion om artikeln