Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsboomen har bara växt i Ekenäs i höst – sportchefen Peter Haglund är mannen bakom spakarna: ”Killarna spelade upp EIF i ligan för min skull”

Se då EIF firar sin ligaplats! - Spela upp på Arenan

Peter Haglund har stoppats av Ekenäsbor för att prata fotboll hela hösten. Nu får de prata om en framgångssaga som bär till ligaspel. ”Nu är vi mer redo för att förstå att fotbollsligan inte är en lek”, säger EIF:s sportchef.

En timme före avspark i TPS–EIF trampade Peter Haglund smånervöst omkring bakom huvudläktaren vid fotbollsarenan i Kuppis. In i spelargången, ut i friska luften, lite småprat med grönvitklädda åskådare.

Haglund har byggt Ekenäs IF:s spelartrupp i sin roll som sportchef – och på andra sidan nittio minuter i riktigt regnrusk kramade han om alla han såg på innerplanen.

– Killarna har sagt att de spelar upp EIF i fotbollsligan för min skull. Jag kan bara tacka och ta emot, säger Haglund till Yle Sporten.

– Det är många människor som har hjälpt oss på vägen. Det här är verkligen inte mitt lag. Det är många som jobbar runt om oss. Och det är spelarna som har gjort det stora jobbet. Jag har skapat förutsättningar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se målen som förde Ekenäs IF till fotbollsligan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Fransmannen Abdoulaye Kanté blev stor hjälte med två mål i den avgörande matchen. EIF vann med 3–1 över TPS och får sikta in sig på ligaspel för första gången på nittio år.

Oro för hur ett lag som gick in i division 1-säsongen med en spelarbudget på knappa 150 000 euro ska klara sig ett steg högre upp?

– De här spelarna höjer sin nivå. De höjde sig rejält här i andra halvlek då det krävdes. Jag tvivlar inte alls, säger Haglund och borstar bort följdfrågor på det spåret.

EIF-sportchefen Peter Haglund
Bildtext Peter Haglund.
Bild: Patric Westerlund

”Var i praktiken konstgjord andning”

Ekenäs IF har spelat i division 1 sedan 2015. Peter Haglund har sett hela projektet sjösättas på landets näst högsta nivå och se det torna upp sig som en tätkandidat över tid.

– Under de första åren i division 1 handlade det i praktiken om konstgjord andning. Vi förstod inte riktigt ens själva vad det betydde att gå upp. Nu är vi kanske mer redo för att förstå att fotbollsligan inte är en lek. Vi ska jobba vidare och vi kommer att vara bra i ligan också.

Lucas Kaufmann i EIF mot TPS.
Bildtext Lucas Kaufmann var en av förstärkningarna som EIF tog in i somras.
Bild: Arash Matin / Yle

För EIF:s del är framför allt arenafrågan en stor och svår sak att runda. Fotbollsligans vd Timo Marjamaa dömde ut de nuvarande förhållandena samma kväll som EIF säkrade avancemanget.

Antalet sittplatser under tak måste öka markant och Marjamaas stenhårda omdöme av konstgräset gör att EIF lär få leva i ovisshet när det gäller spelplats.

En måndagskväll tidigt i oktober med ett färskt ligakontrakt fixat skjuter Peter Haglund det åt sidan.

– Nu ska vi njuta och fira. Hela det här gänget har trott på våra chanser hela säsongen. Det är helt sjukt.

Boomen har växt i höst

EIF har lagt grunden till seriesegern under andra halvan av säsongen. Segern över TPS var lagets tolfte raka trepoängare.

Den makalösa formen har fått lilla Ekenäs att tända till på alla fotbollscylindrar. Haglund vittnar om en regelrätt boom a'la Juhani Tamminens tider i Vasa ishall.

– Den har växt hela tiden, det har strömmat till ännu mer publik till våra matcher. Och det har varit svårt att gå ut på stan utan att någon har velat prata fotboll med mig.

EIF-supportrar 2023.
Bildtext Flera hundra EIF-supportrar var på plats i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Då Haglund trampade runt före avspark log han bara då Yle Sportens reporter frågade om det är nervöst. Nu kan hela EIF andas ut.

– Det är klart att det här är en dröm – och eventuellt hann jag ha någon mardröm före det här. Vi kommer från en liten ort, men har det här stödet med oss hit och hela stan andas fotboll just nu.

Se Sportliv om Peter Haglunds livsverke i EIF (från 2021):

Med EIF i hjärtat - Peter Haglund om vänskapen, kritiken och förlorade familjelivet - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln