Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rörd Kasper Hämäläinen hyllades där allt började – TPS-profilen passade på att berömma seriesegraren: ”EIF är ett klasslag, de förtjänar ligaplatsen”

Uppdaterad 03.10.2023 10:09.
Kasper Hämäläinen i TPS 2023.
Bildtext Kasper Hämäläinens långa karriär tar slut i höst.
Bild: Arash Matin / Yle

Kasper Hämäläinen blinkade bort tårarna och tackade TPS-publiken – eventuellt för allra sista gången som spelare. ”Här började allt och den här platsen har en särskild del i mitt hjärta”, säger han.

Var det sista gången som TPS-publiken fick se Kasper Hämäläinen spela fotboll i Åbo?

Ett definitivare svar kommer efter den sista omgången i den övre slutserien på lördag, men klubben passade på att tacka Hämäläinen i samband med hemmamatchen mot Ekenäs IF i går.

– Det var verkligen ingen vanlig dag. Det var svårt att veta vad man skulle tänka på och tankarna snurrade. Fokuset låg någon annanstans än enbart på matchen, säger Hämäläinen till Yle Sporten.

Kasper Hämäläinen firas i Åbo - Spela upp på Arenan

Matchen slutade med en 1–3-förlust, men Hämäläinen fick ovationer då han byttes ut och många juniorer hade stannat kvar långt efter slutsignalen för att ta en bild eller få en autograf.

– TPS är den enda klubben som jag har spelat i under mina år i Finland. Här började allt och den här platsen har en särskild del i mitt hjärta, säger en rörd Hämäläinen.

”Fått göra det jag älskar”

Före avspark bildade de övriga spelarna en hedersvakt för Hämäläinen och hans två barn. Tillsammans tittade alla på en hyllningsvideo där bland annat Jari Litmanen pratade, TPS och Bollförbundet gav presenter till en mångårig landslagsspelare med över 60 A-landskamper.

– De två–tre senaste dagarna har det kommit en hel del flashbacks från karriären och allt som har hänt.

– Jag är verkligen glad för den långa karriären som jag har haft. Jag har fått vara relativt skadefri och fått göra det jag älskar, spela fotboll. Att bli hyllad av så många människor som var här … Det känns i hjärtat.

Kasper Hämäläinen hyllas.
Bildtext Kasper Hämäläinen var i blickfånget.
Bild: Lehtikuva

Hämäläinen kom hem från den sista proffssvängen i Tjeckien 2021 och hann avsluta karriären med drygt två år i Åbo. Tanken var att föra upp den klassiska klubben i fotbollsligan, men i fjol tog det slut i kvalet och först på lördag klarnar det om TPS får chansen att spela för en ny kvalplats.

– Jag får avsluta karriären där allt började. Det känns väldigt rätt.

”EIF är ett klasslag”

Måndagskvällen blev inte bara Hämäläinens. Det var även EIF:s stora kväll. I Kuppis säkrade Ekenäslaget seriesegern och direktplatsen till fotbollsligan nästa år.

TPS hade tänkt vara laget som avancerade raka spåret upp i ligan, men det är EIF som har imponerat allra mest i division 1-fotbollen.

– De har ett klasslag, starka individuella spelare som hanterar bollen bra på små ytor. Dessutom har de släppt in få mål. Jag kan bara gratulera EIF, de förtjänar sin ligaplats. Sett till säsongen är det rätt att de stiger.

TPS avslutar division 1 borta mot MP på lördag. Segraren i matchen blir trea i tabellen och får inleda playoffspelet för en plats i ligakvalet hemma. Även SJK Akatemia, som möter HIFK, har chansen att sluta topp fyra och peta bort MP eller TPS från fortsatt spel.

Diskussion om artikeln