Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: De radikalaste Trumpanhängarna vill nu rösta bort sin egen talman

Uppdaterad 03.10.2023 07:09.
Representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy är nu hårt trängd. Här talade han med journalister i kongressen på måndagen.
Bildtext Representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy är nu hårt trängd. Här talade han med journalister i kongressen på måndagen.
Bild: EPA-EFE

Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy är nu hårt trängd av partiets radikala högerfalang. Den hårdföre Trumpanhängaren och kongressledamoten Matt Gaetz har initierat en omröstning för att avsätta McCarthy.

De interna stridigheterna inom republikanerna i USA:s kongress drivs nu till sin spets.

Den republikanske kongressledamoten Matt Gaetz har lämnat in en formell begäran om att representanthuset ska rösta om att avsätta sin talman, Kevin McCarthy, Gaetz partikamrat.

Enligt amerikanska medier har en sådan omröstning inte hållits sedan 1910 och en omröstning av det här slaget har aldrig lett till att talmannen avsatts.

Gaetz har hotat med det här i månader

Kongressens radikala högerfalang, med Gaetz i spetsen, motsatte sig McCarthy redan då han utsågs till talman. Den här gruppen är i de allra flesta lägen ovillig att kompromissa med demokraterna.

För att blidka Gaetz och 19 andra republikaner som motsatte sig hans utnämning till talman gick McCarthy då med på att införa regler som gör det lättare att avsätta talmannen. Regler som nu utnyttjades av Gaetz.

Floridapolitikern Matt Gaetz talade med journalister utanför kongressen på måndagen, då han tagit intitiativ till att avsätta McCarthy.
Bildtext Floridapolitikern Matt Gaetz talade med journalister utanför kongressen på måndagen, då han tagit intitiativ till att avsätta McCarthy.
Bild: EPA-EFE

Gaetz har hotat med det här draget i månader, men den gångna helgen tycks han ha fattat sitt beslut.

Då nådde USA:s kongress en tillfällig budgetlösning och undvek en nedstängning av statsapparaten. Det som möjliggjorde lösningen var att McCarthy kompromissade med demokraterna.

Den radikala högerfalangen vill se stora nedskärningar av statsbudgeten, de vill dessutom skära i olika bidrag och slopa det amerikanska biståndet till Ukraina för att i stället satsa pengar på att skärpa bevakningen av gränsen mot Mexiko. Nu släppte McCarthy på en del av nedskärningskraven.

Gaetz hade hotat att fälla McCarthy i en omröstning om McCarthy kompromissade och nu försöker han alltså förverkliga sitt hot.

Osannolikt att Gaetz lyckas avsätta McCarthy?

Bara en handfull republikanska kongressledamöter har signalerat att de är villiga att rösta för att avsätta McCarthy. Också en del av Gaetz närmaste allierade i representanthuset har låtit förstå att de inte är beredda att gå så här långt.

Det krävs minst 218 röster för att fälla talmannen. Flera bedömare menar att det är osannolikt att Gaetz får ihop de rösterna, eftersom han knappast får demokraterna med sig.

Mycket hänger alltså på hur demokraterna tänker rösta. Exempelvis New York Times konstaterar att Gaetz behöver bara en handfull republikanska röster om tillräckligt många demokrater är beredda att rösta bort McCarthy.

I vilket fall som helst skapar omröstningen en hel del turbulens i kongressen.

Det är oklart när den kommer att ske. Själva processen ger dessutom både republikaner och demokrater möjlighet att skjuta upp eller till och med stoppa omröstningen.

Källor: AP, New York Times, Yle