Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tjuvar stal Österby FBK:s bil – körde med blåljus och krockade med trafikmärke i Helsingfors

Uppdaterad 03.10.2023 10:44.
En stulen bil har krockat med ett trafikmärke.
Bildtext Färden för det stulna fordonet slutade i en krock i Haga i Helsingfors.
Bild: Nina Svahn/ Yle

Natten mot tisdagen (3.10) krockade en bil som tillhör avtalsbrandkåren i Österby i Ekenäs med en lyktstolpe i stadsdelen Södra Haga i Helsingfors. Manskapsbilen hade stulits från brandstationen i Österby. Polisen har gripit en misstänkt.

Inbrottet skedde någon gång kring midnatt. Tjuvarna tog sig in på stationen genom att slå sönder ett fönster.

I ett pressmeddelande säger räddningsverket i Västnyland att känsligt eller säkerhetsklassificerat material inte förvaras på brandstationen, så det hade tjuvarna inte tillgång till.

De körde iväg med en manskapsbil som är en röd minibuss, VW Transporter, med sidofönster. På bilens sidor finns beteckningen LU847 med vita bokstäver.

Ropade att någon skulle ringa 112

Bilen krockade med ett trafikmärke strax efter halv tre på natten. Olyckan skedde på Steniusvägen i stadsdelen Haga i Helsingfors.

Yles reporter Nina Svahn råkade vara på plats strax efter olyckan.

– Föraren ropade att någon skulle ringa 112 och flydde därefter från platsen. En annan person flydde också från platsen. De sprang åt olika håll, berättar hon för Yle.

En manskapsbil som tillhör Österby FBK som stulits. Bilen har krockad och framdel är skadad. Bilens högra dörr är öppen. I bakgrunden en ambulans.
Bildtext Bilen förstördes i krocken.
Bild: Nina Svahn/Yle

Teemu Lappalainen vid Helsingforspolisen bekräftar händelseförloppet och säger också att det hör till ovanligheterna att ett utryckningsfordon stjäls.

Enligt räddningsverket har tjuvarna kört bilen med sirener och blåljus påkopplade, så bilen var lätt att upptäcka. Tjuvarna hann försvinna innan polisen kom till olycksplatsen men polisen hittade och grep en av de misstänkta.

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm från polisinrättningen i Västra Nyland är undersökningsledare. Han säger i ett pressmeddelande att de i förundersökningen kommer att försöka reda ut ifall bilen haft alarmanordningen påkopplad hela sträckan och ifall det uppstått farosituationer.

Misstänks för flera brott

Brottsrubriceringarna är i det här skedet grov stöld, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, grovt rattfylleri samt straffbart bruk av narkotika. Brottsrubriceringarna kan preciseras under förundersökningen.

Polisen ber att eventuella vittnen tar kontakt per e-post på vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi.

Sjöholm beskriver brottet som ytterst klandervärt ”då man tar i beaktande att det handlat om ett utryckningsfordon, som eventuellt samtidigt kunnat behövas på ett alarmuppdrag för att rädda människoliv.”

Fordonet förstördes i krocken.

Uppdaterad 3.10 klockan 10.38 med information om att polisen har gripit en misstänkt och kommentarer av Mats Sjöholm.