Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobelpriset i fysik går till Pierre Agustini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier för forskning om elektroner i blixtbelysning

Uppdaterad 03.10.2023 16:34.
En leende Anne L'Huillier svarar på en intervjufråga i en korridor, ett stort antal studerande står bakom henne.
Bildtext Fransksvenska Anne L’Huillier var mitt i en föreläsning i Lund när samtalet om Nobelpriset kom.
Bild: Ola Torkelsson / EPA

Årets Nobelpris i fysik går till Pierre Agustini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier för ett redskap som låter forskarna ”plåta” saker med extremt snabb slutartid, till och med själva elektronerna.

I princip handlar det om fotoblixtar, fast supersnabba laserblixtar, som forskarna riktar mot olika material de vill studera på atomnivå. Med hjälp av de här blixtarna kan man till och med studera elektronens svischande runt atomkärnan.

För att göra det behöver man ljusblixtar som är så snabba att man mäter dem i attosekunder. En attosekund är en miljarddels miljarddels sekund. Det går lika många attosekunder på en sekund, som det går sekunder på hela universums ålder, nästan fjorton miljarder år.

Att studera fenomen som sker så fort kallas attofysik.

Årets tre Nobelpristagare i fysik belönas alltså för sina experiment som har gett mänskligheten just den här sortens verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler.

Som Nobelkommittén uttrycker det, ”Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier har demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar, med laser, som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi.”

Fysikens paparazzi-fotografer

”Fysikens paparazzi-fotografer” var ett uttryck som användes om årets trio av pristagare under presskonferensen. Och vad de har lyckats med är att fånga det som rör sig så snabbt att ingen någonsin har sett det. ”Det är som om hela den här lilla världen inte ens hade existerat tills nu” som någon uttryckte saken.

Hur som helst, alla vi som har fotografering som hobby vet att om man kör med för lång exponeringstid, då blir bilden suddig. Och om lekande barn kan vara svåra att få skarpa bilder av så är elektroner på en helt annan nivå.

– I en klassisk modell kan man se atomen men elektronen flyger runt som i ett moln runt hela atomkärnan och man kan inte se elektronens position på en specifik plats för att den är så snabb. Men nu kan vi på nära håll se hur den rör sig, säger Mariana Dalarsson docent i elektromagnetisk fältteori (eller elektroteknik) vid KTH.

Fast – som Anne L’Huillier själv konstaterade då Hans Ellegren ringde från presskonferensen där beslutet kungjordes – man kan fortfarande inte se en elektron, den är inte en liten boll som går att observera. Den är mera som en suddig våg som rör sig runt atomkärnan. Och den går det att observera med attofysikens laserblixtar.

En rörd professor, uppringd mitt i föreläsningen

Fransksvenska Anne L’Huillier, 65, är den femte kvinnan som tilldelas Nobelpriset i fysik. Hon är professor vid Lunds universitet, där hon har varit aktiv sedan 1992. L'Huillier var mitt i en föreläsning när samtalet kom från Stockholm. Hon hade telefonen på ljudlöst, så hon hade till slut hela fyra missade samtal från Stockholm.

I pausen ringde sedan hon upp numret som visade sig tillhöra ingen mindre än Nobelkommittén. Som gav beskedet som varje forskare drömmer om, de flesta förgäves: ”Anne L'Huillier – du har vunnit fysikpriset 2023”.

Anne L'Huillier, 2023 års Nobelpristagare i fysik.
Bildtext Anne L'Huillier
Bild: Lundin yliopisto

Expressen talade med Aron Allen, 21, en av dem som satt i föreläsningssalen.

– Det har varit på känn i ett par år. Folk har pratat om hur framstående hon är inom sin forskning. Hon är lite av en kändis på campus, säger Aron Allen åt Expressens reporter.

L’Huillier själv sade under presskonferensen att hon är väldigt rörd och tagen över det här beskedet, vilket man kunde höra tydligt på hennes röst.

Hon säger också att det här redskapet, attofysiken, kommer att ge framför allt halvledarbranschen ett kraftfullt nytt diagnostikredskap. Slutresultatet kan med andra ord komma att bli bland annat nya, mycket snabbare processorer.

Molekylära fingeravtryck

Inom elektroniken är det till exempel viktigt att förstå och kontrollera hur elektroner uppför sig i material. Attosekundpulser kan också användas för att identifiera olika molekyler, vilket skulle kunna komma till nytta till exempel inom medicinsk diagnostik.

En tillämpning som nämndes under presskonferensen är så kallade ”Molekylära fingeravtryck”, där man med hjälp av attofysiken och de supersnabba ljusblixtarna kan göra otroligt exakta analyser till exempel av blodets molekyler, för att diagnosticera cancer i ett så tidigt skede som möjligt.

Men överlag så är det här priset en viktig signal om att vi måste vara beredda att satsa också på sådan vetenskap där vi inte riktigt ännu vet exakt vad den ska användas till i framtiden.

– Det här är den mest grundläggande formen av grundforskning, och det är väldigt viktigt att påminna om att också den sortens forskning behöver finansiering, sade L'Huillier.

Så gick det till

Anne L’Huilliers genombrott kom 1987 då hon upptäckte att ett stort antal olika övertoner av ljus uppstod när hon sände infrarött laserljus genom en ädelgas.

Varje överton är en ljusvåg med ett visst antal hela svängningar för varje svängning i laserljuset. De uppstår genom att ljuset från lasern växelverkar med atomer i gasen och ger vissa elektroner extra energi, som sedan avges som ljus.

Anne L’Huillier fortsatte utforska fenomenet, och resten är historia.

År 2001 lyckades Pierre Agostini framställa och undersöka en serie sådana ljuspulser efter varandra, där varje puls bara var 250 attosekunder lång. Vid samma tid arbetade Ferenc Krausz med en annan sorts experiment, där han kunde isolera en enskild ljuspuls som varade i 650 attosekunder.

Pristagarna i ett nötskal:

Pierre Agostini. Fil.dr 1968 vid Université Aix-Marseille, Frankrike. Professor vid The Ohio State University, Columbus, USA.

Ferenc Krausz, född 1962 (61 år) i Mór, Ungern. Fil.dr 1991 vid Technische Universität Wien, Österrike. Director vid Max-Planck-Institut für Quantenoptik, Garching och professor vid Ludwig-Maximilians-Universität München, Tyskland.

Anne L’Huillier, född 1958 (65 år) i Paris, Frankrike. Fil.dr 1986 vid Université Pierre et Marie Curie, Paris, Frankrike. Professor vid Lunds universitet, Sverige.

L'Huillier är alltså den femte kvinnan som får Nobelpriset i fysik. Så här ser den listan ut:

  • 1903: Marie Curie

  • 1963: Maria Goeppert-Mayer

  • 2018: Donna Strickland

  • 2020: Andrea Ghez

  • 2023: Anne L'Huillier

Nobelveckan fortsätter

Nobelveckan inleddes på måndagen med priset i fysiologi eller medicin. Priset gick till Katalin Karikó och Drew Weissman för deras arbete för att ta fram ny vaccinteknologi.

På onsdag avslöjas vem som får priset i kemi. Så följer litteratur- och fredsprisen samt Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Det sistnämnda brukar räknas till Nobelprisen, även om det tillkommit senare och inte är ett av de ursprungliga priserna som Alfred Nobel skapade.

Mer om ämnet på Yle Arenan