Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Nästa år vänder det: Maten blir billigare igen

Nötkött i platförpackningar.
Bildtext Att livsmedelspriserna skjutit i höjden har bland annat lett till att finländare äter mindre nöt- och svinkött.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Prishöjningen på livsmedel ser ut att avta framöver, visar en prognos från Pellervos ekonomiska forskningsinstitut. Nästa år ska maten rentav bli lite billigare.

Matpriserna stiger inte lika stadigt som tidigare, varken i Finland eller i resten av Europa.

I Finland är maten nu ungefär en femtedel dyrare än för två år sen. Priserna ser inte ut att återgå till den nivån, men höjningen avtar under resten av året.

Nästa år beräknas matpriserna till och med sjunka en aning, visar Pellervos prognos.

Finländarnas matbudget ökade jämfört med i fjol, men ligger på ungefär samma nivå i proportion till andra kostnader i hushållet.

”Konsumenterna har den senaste tiden blivit mer uppmärksamma på vad maten kostar och har delvis valt förmånligare produkter”, säger forskningschef Sari Forsman-Hugg.

Mindre nöt och svin, mer fågel

Prisnivån har gjort att finländare äter klart mindre nötkött och aningen mindre svinkött.

”Fågelkött har blivit mer populärt, men frågan är hur branschen ska möta konsumenternas efterfrågan. Importen växer och i år minskar den inhemska köttproduktionen när det gäller fågel”, säger lantbruksekonom Mauri Yli-Liipola.

Marknadsläget slår hårt mot matproducenterna, eftersom efterfrågan på livsmedel överlag sjunker samtidigt som produktionskostnaderna fortsätter vara höga.

Årets skördar drabbades hårt av det ofördelaktiga sommarvädret.