Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snussmugglingen har minskat drastiskt – allt fler köper nikotinpåsar i stället

Snusburkar i ett skåp.
Bildtext Tullen konstaterar att den olagliga införseln av snus har minskat. Förklaringen är det hävda förbudet mot import av nikotinpåsar.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Tullen har under årets första nio månader lagt beslag på betydligt mindre snus som olagligt förts in i Finland. Förklaringen är nikotinpåsarna, inte minskad bevakning.

Tullen har beslagtagit cirka 700 kilogram snus under januari–september i år jämfört med 3 500 kilogram under samma period i fjol.

”I fjol avslöjade vi flera stora fall av snussmuggling, vilket givetvis syns i helhetsstatistiken. Siffrorna för januari–september visar också att förändringen mellan fjolåret och det här året är betydande”, säger Tullens bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen i ett pressmeddelande.

Grafik över snusbeslag 2019–2023.

Snuset smugglas oftast till södra Finland

En vändning skedde i våras då förbudet mot import av nikotinpåsar hävdes. Det mindre snusbeslaget beror inte på att man tummat på bevakningen, utan helt enkelt på att smugglingsfallen blivit färre.

”Tidsmässigt sett kan man notera att minskningen av snusbeslagen sammanträffade med avregleringen av försäljningen av nikotinpåsar”, säger Sinkkonen.

Förbudet mot import av nikotinpåsar upphävdes i april 2023.

Det snus som smugglas in i landet förs ofta till södra Finland. I de flesta smugglingsfall är det fråga om distribution av snus inom Finland.

”Ur vår synvinkel här i Torneå verkar det som om det nu endast är professionella aktörer som sysslar med snussmuggling. Antalet personer som gör enstaka smugglingsförsök har minskat”, säger Tuomo Kunnari som är chef för utredningsenheten i Torneå.