Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dödskrocken i Borgå: Åklagaren yrkar på fem års ovillkorligt fängelse för den 19-årige föraren

Uppdaterad 03.10.2023 19:15.
Rättegång i Borgå
Bildtext Rättegången hålls i Borgå tingsrätt, några kilometer från olycksstället.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Den åtalade 19-åringen böjer ner huvudet när domaren ger journalisterna lov att fotografera.

Rättegången om dödskrocken i Borgå inleddes i dag (3.10) i Borgå tingsrätt. Det handlar om olyckan för ett år sedan där två personer dog och åtta skadades.

Den åtalade unga mannen körde i hög hastighet längs Västra Mannerheimleden med sju passagerare i bilen, varav tre var i bakluckan. I korsningen av Hornhattulavägen rammade han en bil med två personer i. De båda personerna i den andra bilen dog medan den brottsmisstänkte föraren och passagerarna i hans bil fick allvarliga skador.

Den unga föraren åtalas bland annat för två fall av grovt dödsvållande, sju fall av grovt vållande av personskada, grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Han erkänner grovt rattfylleri. De andra gärningarna erkänner han utan förledet grov.

Åklagaren yrkar på fem års ovillkorligt fängelse och försäkringsbolaget Suomen vahinkovakuutus kräver nästan 113 000 euro för bland annat sjukhusvård och annat de har ersatt.

Det är obestridligt att den unga mannen körde för fort och hade omkring 1,2 promille alkohol i blodet då olyckan hände.

Det som hans advokat och åklagaren är osams om är egentligen tre saker: Hur fort körde han innan olyckan? Var det faktiskt så som rekonstruktionerna visar, alltså att han accelererade till 172 kilometer i timmen på ett område med 60 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet? Trafikljuset i olyckskorsningen var på, men körde den åtalade föraren mot rött så som det sägs i förundersökningen? Och vilken hastighet och körstil hade den andra bilen vars förare inte heller var nykter?

Karta över gator i Borgå där Harabackagatan 1, Näsevägen 2, Västra Mannerheimleden och Hornhattulavägen är utpekade.
Bildtext Karta över olycksplatsen. Tonåringarna i olycksbilen besökte först Shell på Harabackagatan innan de åkte till McDonalds på Näsevägen. Dödsolyckan skedde när de lämnade McDonalds för att åka tillbaks mot Askola.
Bild: Märta Nummenmaa / Yle, Mapcreator.io

På förmiddagen gicks åtalet igenom. Åklagaren, målsägarna och försvaret sade sitt. Den åtalade ville inte uttala sig i rätten.

– Han klarar inte av det, sa försvarsadvokat Kimmo Karvinen till domaren.

Några av ungdomarna som varit med i bilen hördes om hur fort den åtalade kört, men de mindes inte mycket.

Dagen var överlag lång och tung för många av dem som var på plats. Emellanåt rann tårar och någon ströks över ryggen eller klappades på axeln av en närstående.

Media fick vara på plats under hela rättegången, förutom när man visade en bild på en av de avlidna och när man gick igenom läkarutlåtanden.

På eftermiddagen var det dags att höra vittnen.

Vem körde mot rött?

Det första vittnet säger att han tror den unga mannen körde åtminstone över hundra kilometer i timmen just innan olyckan. Vittnet och hans dåvarande flickvän var på väg att svänga från Västra Mannerheimleden in på väg 170 när en bil kom körande förbi i hård fart.

Nästa vittne är expert på trafikljus och förklarar hur trafikljusen i korsningen fungerar. Under olycksnatten var de i viloläge, vilket betyder att de lyser rött åt alla håll. När någon närmar sig reagerar sensorer under gatan och ljuset byter till grönt. Den som sensorerna märker av först får grönt ljus.

I förundersökningen står det att Skodan som kom från Hornhattulavägen hade grönt ljus och att den åklagade körde mot rött, men trafikljusexperten är inte säker på om det är polisen som skrivit det eller om han skrivit det på basis av polisens uppgifter. Enligt expertvittnet sparar trafikljusen inga data som skulle berätta exakt vad trafikljuset faktiskt visat vid dödsögonblicket.

Till näst står ett annat expertvittne i tur, en person som jobbar med att rekonstruera olycksplatser. Han har använt ett datorprogram för att med hjälp av fysikens lagar och bilarnas positioner och skick efter krocken räkna ut hur fort de båda bilarna borde ha kört för att resultatet ska bli vad det blev. Skodan hamnade omkring 150 meter från olycksplatsen och vänstra sidan trycktes in 55 centimeter vid krocken. Föraren krossades till döds.

Hur fort körde bilarna?

Han anser att det mest troliga är att den åtalade kört omkring 170 kilometer i timmen medan den svängande Skodan körde under 30 kilometer i timmen. Försvarsadvokaten ifrågasatte hur pålitliga rekonstruktionerna är.

Försvaret försökte skuffa över en del av skulden för olyckan på den unga mannen som körde Skodan eftersom han hade narkotika i blodet. Försvarsadvokaten insinuerade att den andra föraren kanske kört vårdslöst mot rött medan åklagaren anser att skulden för olyckan ligger helt på den åtalades axlar.

När rättegången slutade klockan sex på kvällen höll försvaret fortfarande fast vid att det är oklart hur fort den åtalade körde och att det inte går att bevisa att han körde mot rött. Åklagaren höll fast vid att han ensam är skyldig till två personers död, och att han borde ha vetat bättre än att ta en medveten risk.

Domen ges den 26 oktober.

3.10 klockan 19.12: Artikeln har uppdaterats med texten som kommer efter kartan över olycksplatsen.