Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tiden rann ut för Wasa Station – byggföretaget YIT begraver miljonprojektet i Vasa

Uppdaterad 03.10.2023 13:48.
En illustration om hur Wasa Station kan se ut.
Bildtext Så här var det tänkt att Wasa Station skulle se ut.
Bild: YIT

Det blir inget av projektet Wasa Station i Vasa. Byggföretaget YIT har nu beslutat avstå från projektet på grund av de osäkra utsikterna på fastighetsmarknaden.

Wasa Station var tänkt att bli ett riktigt multifunktionskvarter, med shoppingcenter, konsertsal, idrottshall samt kontor, bostäder och hotell.

Projektet var tänkt att genomföras som ett samarbete mellan YIT och Vasa stad där staden skulle ha ansvarat för kultur- och idrottsdelarna.

Wasa Station fick sin början i en tävling om området som ordnades 2014. Planerna har reviderats flera gånger under årens lopp och genomförandeavtalet har förlängts två gånger.

– Man kan säga att tidpunkten tog kål på projektet. På grund av det utmanande läget på marknaden i fastighets- och byggbranschen samt den nuvarande räntenivån beslutades det tyvärr att avtalet inte längre förlängs. Det har satsats betydligt på projektet och det har förberetts i mycket gott samarbete med olika parter. Det är mycket förargligt att vi måste avstå från projektet, säger YIT:s regionchef Mikael Snellman.

Vasa inleder ny planering

Det är en besviken Christina Knookala Yle når efter att beskedet om att Wasa station läggs ner blivit officiellt.

– Det är klart att jag är besviken. Vi trodde alla på det här projektet, vill höll på i flera år och försökte föra det framåt och det har förbättrats under årens lopp, säger Christina Knookala som är sektordirektör för bildningen inom Vasa stad.

Christina Knookala säger att det faktum att situationen är som den är runtom i världen ledde till att projektet inte kunde förverkligas. Vid lunchtid på tisdagen kände hon sig lite tom.

– Vi konstaterar ändå i samma andetag att behovet finns kvar, framför allt om vi tänker på musik- och kongresshuset. Det är ett utrymme som saknas i Vasa stad och det är skäl att se framåt och hitta en ny lösning, säger Knookala.

Knookala säger att de kommer att stanna upp en stund och se hur de ska fortsätta med projektet. Ska de fortsätta planera för ett musikhus på samma tomt eller blir det en annan plats och ett annat koncept.

– Oavsett startar vi om från början och i vilket fall som helst tar det flera år att planera projektet från grunden, säger Knookala.

En leende kvinna i storrutig blus
Bildtext Christina Knookala är sektordirektör för bildningen inom Vasa stad.
Bild: Yle/Roger Källman

Christina Knookala berättar att de utredningar som gjorts till exempel i form av en marknadsanalys samt möten med olika användare kan användas som grund för en ny planering.

– I princip kan de nuvarande ritningarna användas om man planerar musikhuset på samma plats, alltså där vi hade planerat den. Men om man väljer att se över något annat alternativ på något annat ställe börjar planeringen om från början.

Liknande tankar är Markku Järvelä inne på.

– Behovet har inte försvunnit någonstans, även om det här projektet nu gick i stöpet. Vasas invånarantal växer och det ger tro på att det lönar sig att investera här. Vi kommer att diskutera fortsatta planer redan under de närmaste veckorna, säger Markku Järvelä, sektordirektör för stadsmiljön.

Väntat, säger konsertarrangör

Sopranen och konsertarrangören Kajsa Dahlbäck menar att beskedet var väntat.

– Vi har i tiotals år talat om behovet av ett musik- och kongresshus i Vasa men jag är inte förvånad över att det gick så här.

Men Dahlbäck ser potential för ett musikhus på gamla Wärtsiläområdet.

– Det är ett riktigt guldkorn. Jag har själv besökt området och blev helt såld.

Kvinna står bredvid en väg med gräsmatta i bakgrunden. Dimma.
Bildtext Att bygget av Wasa Station inte blir av överraskade inte Kajsa Dahlbäck.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Dahlbäck menar att det fria kulturfältet också skulle ha råd att hyra in sig här.

– Hyran vid Wasa Station skulle troligen blivit för hög, säger Dahlbäck.

Vad tycker du att det borde bli av tomten där Wasa Station skulle byggas, det vill säga platsen där Vasa busstation låg förr? Säg gärna din åsikt i kommentarsfältet nedan.

Diskussion om artikeln