Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lauri Markkanen fick amerikanska journalister att skratta med historier från finska armén: ”Jag var en solid skytt, kanske till och med lite bättre än 40-procentig”

Uppdaterad 03.10.2023 12:59.
Lauri Markkanen.
Bild: All Over Press

Lauri Markkanen är numera gardesjägare i reserven. Militärtjänstgöringen är över och nu får han fokusera på basketen igen. Men inför den nya säsongen hade de nordamerikanska journalisterna många frågor om armén i Finland.

I slutet av förra veckan hemförlovades Lauri Markkanen. Basketproffset hade då genomfört sin militärtjänstgöring vid försvarets idrottsskola i Sandhamn.

Nu är han tillbaka i Utah där en ny NBA-säsong snart ska börja. Och nu har Markkanen också mött medierna i Nordamerika för första gången sedan i våras.

Och precis som i april väckte den finländska värnplikten många frågor i USA.

– Det var utmanande både fysiskt och mentalt, men det var en bra tid. Jag fick många nya vänner och det var en bra erfarenhet för mig som en ledande spelare, säger han till den samlade presskåren.

Militärtjänstgöringen var något helt nytt för Markkanen och vissa situationer gjorde honom obekväm, men samtidigt lärde han sig också att lösa problem.

– Jag har spelat basket i 20 år och på planen vet hur jag ska hantera olika saker. I armén kom det helt nya saker, säger han.

Gillade inte kalla mornar i tält

Markkanen berättar att han fick tid för sin individuella grenträning under kvällarna i armén. Dagarna var vidga åt stridsutbildning. Och en del dagar har etsat sig fast i minnet.

– Trots att jag kommer från Finland så gillar jag inte kyla, vi hade en ganska kall sommar. Att vakna upp i ett tält, krypa ur det och se snö på marken i början av maj var inte speciellt roligt.

– Vi var också ofta på skjutbanan och vi lärde oss att jobba tillsammans. Och så var vi mycket i skogen där vi lärde oss att resa tält och sätta upp eld, sa Markkanen samtidigt som stora delar av journalisterna skrattade.

Finländaren fick också frågan hurudan skytt han är.

– Jag var en solid skytt. Kanske till och med lite bättre än 40-procentig, sa Markkanen med ett stort leende på läpparna och hänvisade till sin statistik från förra säsongen.

Utah Jazz spelar sin första träningsmatch under natten till måndag. Grundserien startar i slutet av oktober och Markkanen har en klar målsättning för laget.

– Målet är att nå slutspel och det ska vi jobba för. Det är en sak som jag vill uppleva och det motiverar oss, säger han.

Diskussion om artikeln