Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hekas hyreshöjningar står för dörren – kan tvinga en familj ut över tröskeln: ”Vemodigt”

Uppdaterad 09.10.2023 16:08.
En mamma står bredvid ett köksbord, ser på sina två barn som äter.
Bildtext Familjen har bott i sin nuvarande bostad Kvarnbäcken i drygt två år.
Bild: Thomas Hagström / Yle

Många av Helsingfors stads hyresgäster är på jakt efter billigare lägenheter. Men de nedprioriteras i Hekas bostadskö.

På onsdag (4.10) tar Helsingfors stads fastighetsbolag Heka det avgörande beslutet om hur stora hyreshöjningar bolaget ska driva igenom för de 50 000 bostäder det har i sin ägo. Bostäder som, fram tills nu, har haft hyror betydligt under marknadsnivå.

Beslutet kan få stora konsekvenser för familjen Nyrhinen i Kvarnbäcken. Den föreslagna hyreshöjningen på tolv procent innebär att månadshyran stiger med 150 euro. Det märks av i en familj där bara en förälder har jobb.

– Det är en stor summa för oss, eftersom vi inte är en familj med särskilt stora inkomster, säger Mirkka Nyrhinen, som jobbar inom fackrörelsen.

Familj på jakt efter närliggande alternativ

Nyrhinen har försökt hitta en förmånligare bostad via både fastighetsbolagets kundtjänst och en gemensam Facebookgrupp för Hekas hyresgäster. Helst skulle hon se att familjen kan bo kvar i en billigare bostad i samma hus så att barnen kan gå kvar i samma daghem.

– Det skulle vara vemodigt att tvingas flytta bort, säger hon.

En kvinna sitter vid ett köksbord, tittar in i kameran.
Bildtext Mirkka Nyrhinen hoppades länge på en Heka-bostad. Nu kan hon och hennes familj tvingas flytta bort.
Bild: Thomas Hagström / Yle

Nu letar Nyrhinen också efter en bostad till lämpligt pris på den privata marknaden.

– Det skulle nog kännas märkligt. Det kändes som ett lyckokast då vi erbjöds en Heka-bostad.

I likhet med familjen Nyrhinen, är det flera bland de som Yle intervjuat som vill hitta förmånligare bostäder i samma grannskap eller rent av samma hus som de redan bor i.

En närvårdare säger sig vara redo att säga upp sitt jobb och sin bostad och flytta till en mindre ort, eftersom det saknas förmånliga bostadsalternativ i Helsingfors.

De som redan har en bostad nedprioriteras i kön

Det att man bor i en för dyr bostad räknas inte som en giltig orsak för dem som brådskande vill byta från en Heka-bostad till en annan.

De som riskerar att bli hemlösa prioriteras däremot högre för byten inom bolagets lägenhetsbestånd, säger Tuulikki Rask, teamchef på Helsingfors stads bostadsförmedling. Samma gäller inflyttade från andra orter.

– Efterfrågan på bostäder som blir lediga är inte nödvändigtvis lika stor om det är fråga om en dyrare bostad, säger Rask.

Antalet personer som köar för Heka-bostäder har sjunkit från 20 000 de senaste åren till 12 000.

Nya höjningar nästa år

Hekas styrelse behandlar hyreshöjningarna under ett möte på onsdagsmorgonen. Inför mötet ordnar Hekas hyresgäster en demonstration utanför fastighetsbolagets kontor på Viborgsgatan.

Det är högre kostnader och räntor som gör att Heka känner sig tvingade att höja hyrorna. Det kommunalt ägda bolaget har finansierat flera nybyggen och stora renoveringar med kortsiktiga lån till rörliga räntor. Räntor som har stigit på sista tiden.

Bolaget lån överskrider nu tre miljarder euro. Helsingfors borgmästare har kritiserat Heka för de kortsiktiga lånen.

Hekas vd Jaana Närö säger att bolaget nu förbereder att omförhandla vissa lån och tar nya till bunden ränta.

Det verkar redan nu klart att de dystra framtidsutsikterna tvingar bolaget till ytterligare hyreshöjningar nästa år. Men det är oklart hur stora höjningar det är fråga om.

– Vi har alltid höjt hyrorna och om det inte sker något dramatiskt så blir knappast nästa års hyreshöjningar lika stora som i år, säger Närö.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Heka päättää pian valtavista vuokrankorotuksista ja suunnittelee jo uusia – perheenäiti tuskailee, mitä tehdä: ”Muuttaminen tuntuisi haikealta” av Elina Jämsén. Översättningen gjordes av Roy Mäki-Fränti.