Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Fazer överväger flytta produktionen av havredrycker till Sverige – närmare 100 kan förlora jobbet

Havredrycker i en kyl i en mataffär. I bild syns också yoghurt.
Bildtext Fazer har lagt fram ett förslag om att flytta produktionen av Aito-havredryckerna till Sverige.
Bild: Susanna Pesonen / Yle

Den finska livsmedelsjätten Fazer inleder omställningsförhandlingar som omfattar över 130 anställda. Allt bottnar i en eventuell flytt av bolagets produktion av havredrycker.

Fazer producerar i nuläget sina havredrycker i Koria i Kymmenedalen. I framtiden kan det hända att det här sker från fabriken i Tingsryd i Sverige.

Enligt förslaget skulle fabriken i Koria fortsätta med produktionen av havregurter, alltså växtbaserad yoghurt, medan produktionen av havredrycker flyttar till Sverige.

Det här kan leda till att 93 personer sägs upp i Finland. Totalt omfattas 133 personer av omställningsförhandlingarna.

Upptrappad produktion i Sverige och exportsatsningar

Fazer konstaterar att efterfrågan på växtbaserade produkter har ökat, men att det råder hård konkurrens på marknaden. Fazer överväger därför att bredda satsningarna på växtbaserade produkter till två fabriker.

Om planerna förverkligas flyttas produktionen av Fazers havredrycker och matlagningsprodukter stegvis till fabriken i Tingsryd under år 2024. Produktionen av dessa produkter i Koria upphör hösten 2024.

Fazer vill också inleda export till internationella marknader under de kommande åren.

”I Koria har vi förmågan och erfarenheten att producera högklassiga havrebaserade gurter, medan fabriken i Tingsryd har decennier av erfarenhet och mycket effektiva processer för att producera havredrycker av hög kvalitet i större skala”, säger Kati Rajala, chef för Fazers affärsenhet för växtbaserade drycker.

Fazer hoppas på att kunna erbjuda många av dem som omfattas av förhandlingarna andra jobb inom bolaget.