Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Aurora Botnia börjar köra klimatneutralt en dag i veckan

Från och med mitten av oktober kommer Wasaline att köra med certifierad biogas en dag i veckan. Varje fredag fram till jul kommer Aurora Botnia att trafikera klimatneutralt.

Satsningen är ett sätt för rederiet att förbereda sig för utsläppshandeln som träder i kraft nästa år.

Biogas kostar mera än LNG, men det är rederiet och inte kunderna som ska stå för kostnaden, skriver Wasaline i ett pressmeddelande.

– Arbetet fortsätter kontinuerligt med att minska vårt klimatavtryck. Detta är ett pilotprojekt, där vi undersöker intresset för hur godsägare och passagerare tar emot detta och om det finns ekonomiskt intresse för en fortsättning, säger vd Peter Ståhlberg enligt pressmeddelandet.

Relaterat

Hård vind ställer till det för Wasaline – två avgångar på onsdag ställs in

Meteorologiska institutet varnar för svår sjögång och hård vind på Kvarken på onsdag. Därför ställer Wasaline in två avgångar på onsdag.

Avgången från Umeå klockan 08.00 och avgången från Vasa klockan 14.30 ställs in. Avgången från Umeå klockan 19.00 beräknas avgå enligt tidtabell.

Enligt varningen kan den signifikanta våghöjden överstiga fyra meter och från och med eftermiddagen kan den sydliga till sydvästliga vinden vara 19 meter i sekunden på Kvarken.

Wasalines färja Aurora Botnia kör i isen i skärgården.

Ny Wärtsilä-motor ska ytterligare minska på utsläppen inom sjöfarten

Har nu lanserats för den kommersiella marknaden.

Förbindelsen mellan Vasa och Umeå utvecklas till en grön sjöfartskorridor

Vasa och Umeå eftersträvar en klimatneutral förbindelse mellan städerna och ska bilda en grön sjöfartskorridor över Kvarken.

Vasa stad, Umeå kommun, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline och Kvarken Ports har ingått ett intentionsavtal om en grön sjöfartskorridor mellan Umeå och Vasa.

Med gröna sjöfartskorridorer avses utsläppsfria rutter mellan två eller flera hamnar.

Avtalet innebär ett starkt engagemang för främjande av hållbar trafik och för samarbete mellan städerna och deras aktörer. Genom samarbetet eftersträvas att förbindelsen ska vara klimatneutral år 2030.

Målet med att effektivera samarbetet är att främja gröna transportkorridorer och minska sjöfartens koldioxidutsläpp med hjälp av innovativa och miljövänliga lösningar.