Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tiotusentals utan el i Esbo under tisdagen – avbrottet pågick i flera timmar

Uppdaterad 03.10.2023 15:45.
Caruna.
Bildtext Det är Carunas nätverk som felet berör.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det omfattande avbrottet påverkade sydvästra Esbo. Som värst var 25 000 hushåll utan el, vid 15.30-tiden rörde det sig om ett hundratal.

Ett omfattande elavbrott påverkade sydvästra Esbo, bland annat Sökö, Esboviken och Stensvik, i några timmar från och med 13-tiden på tisdag (3.10). Avbrottet väntades pågå i fyra timmar.

”Vi fick information om avbrottet klockan 12.55 och det rör sig om nätverket på 110 kilovolt”, sa Kimmo Vainiola driftcentralschef vid Caruna i ett pressmeddelande klockan 13.

Vid 15.30-tiden var endast ett hundratal hushåll utan el. Driftschef Jörgen Dahlqvist uppgav att orsaken ännu inte var känd.

– Vi håller på att få tillbaka elen till hushållen via reservkopplingar.

Då läget var som värst var över 25 000 hushåll utan el, enligt Carunas karta över elavbrott. Dahlqvist vågade inte säga när alla hushåll har fått tillbaka elen.

– Om inget oförutsett inträffar, håller det här knappast på ända till kvällen, säger han.

Köpcenter tvingades utrymma

Köpcentret Lippulaiva i Esboviken utrymdes till följd av elavbrottet, berättade Juuso Österman, butikschef i en dagligvaruhandel centret.

Enligt honom var hela centret mörklagt.

– Vi har lyckats flytta frysvarorna till ett stängt utrymme där de hålls kalla en tid. Men om avbrottet faktiskt pågår i fyra timmar, så får vi problem.

Ihmisiä ostoksilla Prismassa.
Bildtext På grund av elavbrottet var inga kunder längre välkomna i Lippulaiva i Esboviken. Tvärtom tvingades alla utrymma köpcentret.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Köpcenterchefen Karoliina Hurmerinta säger att Lippulaiva utrymdes av säkerhetsskäl.

– Ganska snart efter avbrottet konstaterade vi att det inte längre är säkert att vistas i våra lokaler och vi började tömma köpcentret, säger hon.

Hon kan inte säga hur många som måste evakueras, utan konstaterar att det var en helt vanlig vardagsmängd. Ingen utsattes för fara.

– Inga kassaapparater eller andra maskiner fungerar då det inte finns el. Så ingen kan ändå köpa eller sälja någonting.

Esbovikens simhall stängde

I den finska skolan i Sökö, Soukan koulu, blev det avbrott i eltillförseln omkring klockan 13. Enligt rektor Velijussi Kyllijoki påverkar det ändå inte skolarbetet i dag.

Däremot rapporterar Yle Uutiset att Esbovikens simhall tvingades stänga och alla besökare måste ut.

Metron som löper genom stora delar av det utsatta området kunde trafikera som normalt.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Espoossa laaja sähkökatko skriven av Clarissa Jäärni och Rosa Lehtokari. Översättningen är gjord av Christoffer Kaski.