Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands dras med skadeproblem i EM-kvalet – Markku Kanerva förklarade varför Lucas Bergström och Fredrik Jensen inte får chansen

Uppdaterad 03.10.2023 20:01.
Markku Kanerva gör entre på presskonferensen.
Bildtext Markku Kanerva är redo att presentera truppen.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Om Finlands fotbollsherrar besegrar Slovenien är en EM-biljett oerhört nära. Förbundskaptenen Markku Kanerva kom med två goda nyheter inför nyckelmatchen: Leo Väisänen och Marcus Forss är tillbaka i landslaget.

AugsFinland har en plats i sommarens EM-slutspel på gaffeln. I landslagsuppehållet i oktober spelar Finland två matcher: först en nyckelmatch borta mot Slovenien och sedan en hemmamatch mot Kazakstan.

Förbundskaptenen Markku Kanerva har nu presenterat truppen till de två matcherna.

Det blir fyra förändringar i jämförelse med den senaste truppen. Det tyngsta avbräcket är att Oliver Antman, som har gjort tre mål i EM-kvalet, saknas.

– Det var en lite överraskande skada som var värre än befarat. Han har opererats och kommer inte att spela fler matcher i kvalet, säger Kanerva.

Daniel Håkans ler efter landskamp.
Bildtext Daniel Håkans spelar för Vålerenga i Norge.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Antmans skada kan öppna upp för Daniel Håkans, som Kanerva tycker att är en spelare med motsvarande egenskaper. Men även Håkans har haft skadebekymmer.

– Hans baklårsskada har läkt men nu har han åkt på en liten vristskada. Vi får se om han kan spela på veckoslutet. Daniel är hoppfull med tanke på kvalmatcherna.

Även målvakten Jesse Joronen samt mittfältarna Kevin Kouassivi-Benissan och Ilmari Niskanen missar matcherna på grund av skadeproblem.

– Niskanen har en axelskada och tvingas därför därför stå över matcherna i oktober.

Kaan Kairinen i landslagströjan.
Bildtext I september spelade Kaan Kairinen 90 minuter mot både Kazakstan och Danmark.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Förbundskaptenen säger att mittfältaren Kaan Kairinen från Sparta Prag dras med skadebekymmer, men att det inte ska hindra honom från landslagsspel.

– Han fick en smäll på vänsterfoten. Ingenting gick av, men foten är lite öm. Jag är inte bekymrad och tror att han spelar Europa League på torsdag.

EM-kvaltruppen

Leo Väisänen tillbaka

Kanerva hade också goda nyheter. Mittbacken Leo Väisänen, som representerar Austin i USA, ingår i truppen.

– Han gör comeback. I klubblaget har han spelat i sex matcher på raken – och i de fyra senaste har det blivit 90 minuter.

Även anfallaren Marcus Forss är tillbaka efter att ha dragits med skadebekymmer.

Fredrik Jensen i landslaget 2021.
Bildtext Fredrik Jensen (till höger) har tappat sin landslagsplats.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Kanerva fick frågan om varför Fredrik Jensen, anfallare i Augsburg, saknas i truppen. Det har gått över ett år sedan Jensen senast har spelat landslagsfotboll.

– Jensen har inte fått ansvar i klubblaget, det har bara blivit 53 minuter i Bundesliga. Han ingår i vår bruttolista och dras inte med några fysiska problem. Vi får hoppas på att han får mer speltid i fortsättningen.

Målvakten Hugo Keto ersätter skadade Joronen. Kanerva förklarade varför Lucas Bergström, som suttit på bänken i Premier League-laget Chelsea, inte är med.

– Vi tänkte länge på vem vi ska plocka in. För Bergström står viktiga matcher i U21-landslaget på programmet. Vi funderar alltid på vilket alternativ som är bäst ur spelarens perspektiv.

”Vi får se hur matchen utvecklas”

Lördagen den 14 oktober spelar Finland borta mot Slovenien i en match som kan bli helt avgörande för kvalet.

Gruppfavoriten Danmark tros ta gruppens ena EM-biljett, medan Slovenien och Finland förväntas göra upp om den andra.

– Matchen mot Slovenien blir utmanande. Allt måste stämma för att vi ska ta tre poäng, medger Kanerva.

– Vi är medvetna om att vi inte har EM-biljetten i egna händer om matchen slutar oavgjort. Vi får se hur matchen utvecklas, vilka risker vi är beredda ta att i vilket skede av matchen.

H-gruppen

Om Finland vinner över Slovenien har landslaget en fot i EM-slutspelet, medan en förlust gör att det blir knivigt.

Oavgjort är ingen katastrof: Slovenien ska nämligen i november möta Danmark på bortaplan. Vid kryss i Ljubljana är det dessutom blåvit fördel om Finland och Slovenien slutar på lika många poäng.

Artikeln korrigerad tisdagen den 3 oktober klockan 20.01. Fredrik Jensen spelar i Augsburg, inte i Wolfsburg.

Diskussion om artikeln