Sverige satsar på AI-teknik för att stoppa gängen – polismästare: Vi har inte saken under kontroll då människor mördas
Sverige satsar på ny ”kameraoffensiv” för att få komma åt gängen. Polismästare Carin Götblad menar att polisen inte har saken under kontroll i nuläget.
Nya förslag för att få bukt med våldsspiralen i Sverige duggar tätt. På tisdagen presenterade regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna en ny ”kameraoffensiv”. Den ska leda till en femdubbling av kameror sedan den nya regeringen tillträdde.
Enligt regeringen har kameraövervakning varit effektivt i kampen mot grov brottslighet i exempelvis Storbritannien.
Polisen ska också i större utsträckning få använda ansiktsigenkänning med hjälp av AI-teknik för att kunna identifiera gängmedlemmar. Man ska också oftare kunna ta hjälp av drönare och exempelvis vägkameror, som man inte kunnat använda tidigare.
– Vi behöver mer tvångsmedel som läget är nu. Det viktigaste är att få stopp på mördandet. Jag har träffat så många föräldrar som fått sina barn mördade som är helt förtvivlade, säger polismästare Carin Götblad vid Nationella operativa avdelningen.
I söndags trädde en ny lag i kraft som ger polisen möjlighet att avlyssna eller övervaka personer i preventivt syfte, utan att en utredning om brott inletts. Utökad kamerabevakning och avlyssning är kontroversiella åtgärder, men nödvändiga sådana enligt Carin Götblad.
– Om man får välja mellan utökad kameraövervakning och personlig integritet så tror jag att de flesta svenskar väljer ökad kameraövervakning för att få stopp på detta. Vi har inget intresse av att bevaka eller avlyssna vanliga människor, säger hon.
Stor press på polis och regering
I september dödades 12 personer i våldsdåd som misstänks ha en koppling till den organiserade brottsligheten i Sverige. Landet vaknar flera gånger i veckan upp till nyheter om nya explosioner eller skjutningar, och trots flera åtgärder lyckas man inte få bukt med gängen.
I dag tycker 70 procent av befolkningen att regeringen gör ett dåligt arbete med brottsbekämpning och kriminalitet. Samtidigt är också pressen på polisen hård. Regeringens stödparti Sverigedemokraterna vill byta ut landets rikspolischef Anders Thornberg.
Samtidigt, påminner polismästare Carin Götblad, lyckas man i dag avvärja flera våldsdåd och skjutningar kopplade till gängen. Bara i Stockholm finns det 150 adresser som polisen klassar som riskfyllda.
– Det finns inte en chans i världen att vi ska kunna bevaka alla adresser och människor som är i riskzonen. Polisen är inte dimensionerad för det, säger hon.
Enligt Carin Götblad har polisen i dag inte saken under kontroll.
– Nej, det kan vi absolut inte säga. Men vi har bra koll, men kontroll kan man inte säga då människor mördas.
Bob ska hjälpa unga från att dras in i gängen
Det är inte endast straffskärpningar och nya verktyg till polisen som presenteras då Sverige ska mota bort gängen. I måndags presenterade polisen tillsammans med Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse en ny modell för att stoppa nyrekryteringen av unga till gängen.
Förslaget som heter Bob (barn och unga i organiserad brottslighet) är en ny samarbetsform som ska införas i alla lokalpolisområden i Sverige.
Det går ut på att polisen snabbt ska kunna reagera i ett råd tillsammans med socialtjänst, skola och andra viktiga aktörer om de märker att barn umgås med gängkriminella.
– Meningen är att man ska kunna dela en lägesbild så att alla har samma bild, så att man kan sätta in insatser när det behövs. Det ska göras snabbt och träffsäkert, säger Carin Götblad.
Som Svenska Yle tidigare har rapporterat efterlyste Carin Götblad en liknande modell redan för 13 år sedan då hon varnade för den utveckling som sedan kom att följa. Att våldet sedan dess blivit grövre och grövre är bedrövligt, menar hon.
– Det är tyvärr så att man inte blir lyssnad på förrän problemen är ett faktum som ingen kan strunta i. Då har det ofta gått så långt att det krävs många repressiva åtgärder för att vända det, säger Götblad.
Men i dag är Carin Götblad glad över de åtgärder och förslag som tas fram.
– Men det är tråkigt att det krävs så mycket repressivt, men det kan vi lära oss av när det gäller andra områden. För det är så på annat håll också, att vi är senfärdiga.