Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bättre säkerhet på brandstationerna efterlyses efter inbrottet hos Österby FBK

Österby FBK:s brandstation i Ekenäs.
Bildtext Objudna gäster tog sig in på brandstationen i Österby i Ekenäs natten mot tisdagen. De stal en manskapsbil och körde med den till Helsingfors där de slutligen krockade mot ett trafikmärke.
Bild: Maria Wasström/Yle

En person är gripen för stölden och vansinnesfärden från Ekenäs till Helsingfors.

Ett inbrott i brandstationen i Österby skedde natten till tisdag. Tjuven eller tjuvarna stal en manskapsbil och körde iväg med tjutande sirener till Helsingfors där de slutligen krockade med ett trafikmärke.

På förmiddagen dagen efter inbrottet är det lugnt och stilla på Österby FBK i Ekenäs. På framsidan av brandstationen finns ingenting som tyder på att tjuvar brutit sig in i byggnaden.

Det är ett slag mot den frivilliga verksamheten som FBK utför

Clas Tallberg, brandchef

Tjuvarna har krossat ett fönster på baksidan av byggnaden och tagit sig in genom klubblokalen. Fönstret är redan provisoriskt reparerat men på marken skvallrar några glasbitar om det nattliga tilltaget.

Österby FBK i Ekenäs.
Bildtext Här hade tjuvarna krossat ett fönster och tagit sig in i lokalen. På marken ligger några glasbitar kvar.
Bild: Maria Wasström/Yle

Jourhavande brandchef Clas Tallberg på Västra Nylands räddningsverk säger att inbrottet är ett slag mot den verksamhet som de frivilliga brandkårerna utför.

Österby FBK är en av Västra Nylands räddningsverks avtalsbrandkårer, vilket innebär att de deltar på frivillig basis i räddningsuppdrag medan räddningsverket står för den utrustning som används i uppdragen.

Den stulna bilen är räddningsverkets egendom.

Osäkra tider skapar oro

Tallberg anser att hoten mot räddningsväsendet har ökat i takt med att världsläget blivit oroligare.

– Vi måste se över vår säkerhet. Nya brandstationer får stängsel, kamerabevakning och alarm men på gamla byggnader finns inte alltid samma utrustning.

Han tror att sådana här tillslag gör att utvecklingen mot större säkerhetsåtgärder går snabbare.

I det här skedet är det ändå oklart vad motivet till inbrottet och stölden varit.

– Vi får hoppas att den som gjort det här får hjälp med sitt illamående. Säkert funderar många varför det hände. Det är en tung börda för Österby FBK, säger Tallberg.

Räddningsverket hjälper

Han försäkrar att Västra Nylands räddningsverk stöder Österby FBK på alla möjliga sätt.

Räddningsverket hjälper till exempel med den byråkrati som uppkommit och sköter också informationen till medier och invånarna. För tillfället utreds det i vilken mån försäkringarna täcker skadorna på den demolerade bilen.

På själva brandstationen uppstod inga andra skador än det krossade fönstret på baksidan av brandstationen.

Den stulna bilen är av modell Volkswagen Transporter och tillhör Västra Nylands räddningsverk. Det är inte frågan om en traditionell brandbil utan en paketbil, en så kallad manskapsbil.

En person gripen

Polisen har alltså gripit en misstänkt gärningsman. Brottsrubriceringarna är i det här skedet grov stöld, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, grovt rattfylleri samt straffbart bruk av narkotika. Brottsrubriceringarna kan preciseras under förundersökningen.

Polisen ber att eventuella vittnen tar kontakt per e-post på vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi.

Diskussion om artikeln