Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mobilepay förändras: Bluetooth-funktion och stamkundspoäng upphör att fungera

Appen Mobilepay öppen på en mobilskärm. Appen försöker upprätta kontakt med blåtandsteknik.
Bildtext Bluetooth går till historien som betalningsmetod i appen Mobilepay.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

I början av år 2024 slutar betalappen Mobilepay att använda sig av mobiltelefonernas Bluetooth-funktion i Finland. Bolaget uppger att betalning med hjälp av QR-koder går för sig även framöver.

För ett knappt år sedan godkände EU-kommissionen samgången mellan två mobila betalningsföretag, Mobilepay och Vipps. Det bolag som då bildades har nu börjat centralisera sin verksamhet till en och samma plattform.

Förändringen berör i synnerhet Finland, där bolaget har använt två parallella teknologier för betalning i butiker. Man har nämligen kunnat betala med Mobilepay antingen med blåtandsteknik eller genom att läsa av en QR-kod.

Vid årsskiftet upphör Bluetooth-betalningarna.

Mobilepay: Det andra sättet fungerar vid disken även framöver

– Mobilepay i butiker tar inte slut. Vi fortsätter starkt med betalning som bygger på QR-koder i butiker, säger Mobilepays tf. landschef för Finland Sirpa Nordlund.

Hon berättar att Mobilepay i Danmark avstod från betalningar med blåtandsteknik redan för ett och ett halvt år sedan. Orsakerna är helt teknikdrivna, säger Nordlund.

En tråkig följd av förändringen är ändå att den automatiska registreringen av förmånspoäng hos de två största butikskedjorna i Finland samtidigt upphör.

– Tyvärr utgår den funktionen tills vi ingår ett nytt avtal med K- och S-gruppen. Vi hoppas att det här bara blir en kort paus och att vi igen kan erbjuda marknaderna de här tjänsterna.

Nordlund säger att parterna kom överens om att avstå från registrering av S-bonus och K-plussapoäng.

– Vi konstaterade tillsammans att det är bäst att planera det väl och sedan komma med en lösning som säkert fungerar.

I Finland använder ungefär 2,5 miljoner personer Mobilepay. Av dem har största delen aktiverat registrering av K-plussapoäng och S-bonus.

Folk använder Mobilepay till att betala summor som i allmänhet är under 50 euro.

Mobilepay är ursprungligen en app som har utvecklats av Danske Bank. I Finland har appen varit i bruk sedan år 2015.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel MobilePay ei käy pian kaupan tiskillä entiseen malliin: bluetooth sammuu ja bonusten kerääminen loppuu av Jarmo Koponen. Översättningen är gjord av Sara Torvalds.