Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ligaspel ställer höga krav på både EIF och Raseborgs stad – nu efterlyser man bra samarbete mellan förening, stad och fotbollsligan

Ligaspel ställer höga krav på både EIF och Raseborgs stad - Spela upp på Arenan

Ekenäs IF når sitt mål och stiger till herrarnas fotbollsliga 2024, men som ett brev på posten börjar skeptiker fråga ifall föreningen verkligen klarar av de nya licenskraven avancemanget innebär.

Det har gått 90 år sedan Ekenäs representerades i herrarnas högsta fotbollsserie i Finland. Efter en övertygande säsong och många år som ett topplag i herrarnas division 1 är den idrottsliga succén ett faktum. Nu kan ändå stränga licenskrav sätta käppar i hjulen.

– Allra först måste vi tillsammans med bollförbundet gå igenom kraven som ställs och vad kraven innebär för åtgärder, säger Ekenäs IF Ab:s verkställande direktör Mika Niemi.

Läktare, konstgräs och belysning

Det är framför allt Ekenäs IF:s hemmaplan i centrala Ekenäs som nu väcker oro. Centrumplan fick konstgräs 2016 och konstgräsmattan börjar bli sliten.

Direkt efter att Ekenäs IF säkrat sitt avancemang konstaterar fotbollsligas verkställande direktör Timo Marjamaa att Centrumplan i Ekenäs är i för dåligt skick för att klara av licenskraven

Några kriterier för ligalicens:

  • Huvudtränaren ska ha UEFA Pro-licens

  • Ekonomin måste vara hållbar

  • Fotbollsarenan måste kunna erbjuda teknik för tv-sändningar

  • Läktarplatser för 1 500 personer under tak

  • Tillräcklig belysning

  • Konstgräset måste uppfylla Fifas/Uefas krav

Centrumplan i Ekenäs ägs av Raseborgs stad och ifall fotbollsplanen inte uppfyller ligalicenskraven är det bara staden som kan fatta beslut om förbättringar.

– Det saknas politiska beslut och de måste vi ta itu med, men vi måste också få klara besked vad gäller krav och vilka övergångsperioder staden beviljas, säger Raseborgs stadsdirektör Petra Theman.

Raseborgs stadsdirektör Petra Theman står vid läktaren på en fotbollsplan.
Bildtext Raseborgs stadsdirektör Petra Theman fick ställa upp på flera intervjuer efter att EIF:s fotbollsherrar steg till ligan.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Hon efterlyser därför samarbete mellan staden, Ekenäs IF och fotbollsligan.

– Det är ett positivt problem som måste lösas, men vi kan inte heller glömma stadens helhetsekonomi och andra investeringsbehov vi har.

Inte rimligt med stadion

Ekenäs IF Ab:s verkställande direktör Mika Niemi har redan varit i kontakt med Bollförbundet och herrarnas fotbollsliga och inom de kommande veckorna kommer konstgräset att testas för ligaspel.

– I praktiken handlar det om hur bollen studsar och rullar på planen, säger han.

En man visar en vinnargest, han heter Mika Niemi.
Bildtext Mika Niemi, vd för bolaget Ekenäs IF, är glad över att fotbollsherrarna stigit till ligan. Men samtidigt blir det mycket att fundera på inför säsongen 2024.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Om Centrumplan inte uppfyller kraven finns en plan B inom Raseborg säger Mika Niemi, men förhoppningen är att Ekenäs IF fortsättningsvis spelar sina hemmamatcher på Centrumplan.

En del av konstgräsplanen på Centrumplan i Ekenäs och en del av läktarna syns.En del av konstgräsplanen på Centrumplan i Ekenäs och en del av läktarna syns.
Bildtext Bland annat antalet läktarplatser borde vara betydligt flera i Ekenäs då EIF:s fotbollsherrar spelar i ligan.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Raseborgs stadsdirektör Petra Theman är också inne på samma spår och hon hoppas också att kraven ska vara rimliga.

– Vi har mycket att erbjuda fotbollsligan som en liten aktör bland storklubbarna, men man kan inte ställa samma krav på en liten stad som Raseborg som man ställer på större städer. Att kräva ett stadion i Raseborg är orimligt, säger hon.

Diskussion om artikeln