Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hunter Biden förnekade vapenbrott i federal domstol

Två män i mörkblå kostym står bredvid varandra. Den ena (Hunter Biden) är lite längre och medelålders, den andra lite kortare och äldre.
Bildtext Hunter Biden anländer till domstolen i Wilmington tillsammans med sin försvarsadvokat Abbe Lowell.
Bild: EPA-EFE

På tisdagen lästes åtalen upp mot Hunter Biden i en federal domstol i Delaware. USA:s president Joe Bidens son sa sig därefter vara oskyldig till de federala vapenbrott han åtalas för, men det betyder bara att långdansen fortsätter.

På tisdagen var det dags för Hunter Biden att inställa sig i en federal domstol i staden Wilmington i delstaten Delaware.

– Inte skyldig, uppgav president Joe Bidens son när åtalet om tre fall av brott mot federala vapenlagar hade lästs upp.

På senare tid har nyheter om amerikansk politik ofta varit kopplade till domstolar. Förre presidenten Donald Trump har själv tidigare i år bland annat inställt sig i en domstol i Miami och en i New York. Nu senast var bedrägeriåtalet mot familjen Trumps företag på tapeten.

Svenska Yle har också rapporterat om Trumps förbrytarfoto och sammanfattat hans rättegångsrumba i en video.

Enligt analytiker handlar även åtalet mot den sittande presidenten son Hunter Biden delvis om de många åtalen mot Trump, som sannolikt blir Republikanernas presidentkandidat i det amerikanska presidentvalet nästa år.

För Republikanerna är det inte illa alls om presidentsonens rättegång drar uppmärksamhet till sig inför valet 2024.

Lögner som sällan åtalas

Enligt åtalet ljög Hunter Biden om sitt narkotikamissbruk när han fyllde i en blankett i samband med köpet av en Colt Cobra-pistol i en vapenbutik i Wilmington i oktober 2018.

Trots att det finns en federal lag som förbjuder att personer med missbruksproblem innehar vapen ska Hunter Biden också ha behållit vapnet i elva dagar.

Han har erkänt att han hade problem med missbruk vid tidpunkten för vapenköpet.

Nyhetsbyrån AP uppger att den här typen av fall väldigt sällan leder till åtal.

Enligt Hunter Bidens försvarsadvokater ska åklagaren ha böjt sig för påtryckningar från Republikaner som vill ha en Biden-rättegång.