Konsortium med Air France-KLM går in som ny storägare i SAS – 250 000 aktieägare mister allt
Det skandinaviska flygbolaget SAS har varit i kris i flera år och svenska och norska staten vill inte skjuta till mer pengar. Nu träder i stället ett konsortium med flygbolaget Air France-KLM in som ny storägare.
När ett konsortium med bland andra europeiska flygbolaget Air France-KLM på tisdagen meddelar att det går in som ny storägare i SAS kommer också beskedet att SAS stamaktier avnoteras från börsen.
– Det betyder att nuvarande aktieägare förlorar allt, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.
Enligt norska Dagbladet är det ungefär 250 000 aktieägare som drabbas. Före coronapandemin kostade en SAS-aktie över fyra kronor, uppger Dagens Nyheter. När börsen stängde i måndags var kursen 28 öre (dryga 2 cent).
Efter att ha backat i femton kvartal redovisade SAS tidigare i år ett första lönsamt kvartal sedan 2019 och avsikten är att kapitalinjektionen ska göra det möjligt för SAS att fortsätta gå på plus.
Hot om konkurs
Nyheten tillkännagavs på en pressträff i Stockholm på tisdagskvällen och uppges vara ett resultat av en kapitalanskaffning som gjorts inom ramen för den rekonstruktionsprocess som SAS varit inne i.
– Vi har nått en betydande milstolpe i vår transformation och chapter 11-processen i USA, säger styrelseordförande Carsten Dilling enligt DN.
För SAS har rekonstruktionsprocessen pågått i ett drygt år. Efter flera år av utebliven lönsamhet och pandemiproblem blev flygbolaget i juli 2022 tvunget att ansöka om konkursskydd och rekonstruktion i en amerikansk domstol.
Castlelake största ägare
Danska staten uppges bli kvar som ägare och är redo att utöka sin ägarandel, medan svenska och norska staten inte var intresserade av att gå in med mer pengar.
Före rekonstruktionen var svenska och danska staten de största ägarna i SAS med 21,8 procent var.
Ny största ägare blir kapitalförvaltaren Castlelake med 32 procent, medan Air France-KLM kommer att ha en andel på 19 procent av SAS. Det danska investmentbolaget Lind Invests andel blir knappa nio procent.
– Det är en historisk dag och en viktig milstolpe i vår SAS Forward-plan, säger SAS-chefen Anko van der Werff på tisdagens presskonferens.
Sammanlagt rör det sig om 13 miljarder kronor (närmare 1,12 miljarder euro) som nu skjuts till, uppger van der Werff.
– SAS har en lysande framtid, säger han.
För småsparare som har investerat i SAS-aktier ser det däremot mindre lysande ut. Deras aktier blir värdelösa eftersom de avnoteras.
Även större aktieägare, som svenska staten och Wallenbergsfären, förlorar på affären.
– Både stora och små sparare blir lottlösa genom det här, säger Alexander Norén i SVT:s Rapport.
Källa: SVT, DN, Dagbladet