Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Gemenskap är viktigt, men musiken går alltid före” – Runebergskören firar 100 år

Dirigent med manskör i bakgrunden.
Bildtext För dirigent Teppo Salakka är jubileumskonserten också en avskedskonsert.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Under 100 år har Runebergskören BSB satt ton till både vardag och fest i Borgå. Kören är nu redo för en mångsidig jubileumskonsert i Konstfabriken i Borgå.

Något av stundens allvar fyller det avlånga rummet, då koristerna tar del av Teppo Salakkas anvisningar och musikaliska insikter. Nu är det generalrepetition, på lördag är det 100-års jubileumskonsert.

Hur ska en hundra år gammal kör låta och klinga?

– Så att man inte hör att den är hundra år gammal, det är den största utmaningen. Men vi har en god sångkultur där det gamla gardet är måna om tonbildning och tar hand om nya och yngre sångare, säger dirigenten Teppo Salakka.

Han har dirigerat Runebergskören de senaste tolv åren. Efter jubileet tar han farväl.

– Det är nog dirigenter innan mig som har startat den goda kulturen och jag har försökt fortsätta på den linjen, säger han.

Johan Wiksten och Tage Stam.
Bildtext Äldst och yngst i kören. Johan Wiksten har sjungit med i 55 år medan Tage Stam kom med i våras.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Under repetitionen avbryter han ofta sin kör för att rätta till, nyansera och skapa balans i sången.

– Jag är ganska snäll som person, men den här kören uppskattar att de får direkt respons och raka instruktioner. De är väldigt mottagliga för mina råd, säger Teppo Salakka.

En som har hört både ord och visor från en mängd dirigenter är Johan Wiksten. Han har sjungit med i kören de senaste 55 åren. Under den tiden har sången finslipats av nio olika dirigenter.

– Jag tycker att vi låter nästan som bäst nu av alla de nio dirigenter som jag har upplevt, säger han.

När Runebergskören BSB bildades år 1923 hade Finland några år tidigare fått sin självständighet och det kanske låg i tiden att komma samman och sjunga om frihet och kärlek efter många svåra år.

Ur 100-års historiken

En dirigent som Johan Wiksten inte glömmer är Sigurd ”Gigi” Didriksson, dirigent 1934-1969 och 1972-1973.

– Han var självlärd, en naturbegåvning och helt otrolig. Det var äldre gubbar med på den tiden, många 80-åringar var med och sjöng. Det var nog mera fjong på förr med sitsar och sitssång. Men nu har det blivit bättre med den musikaliska sidan, säger Johan Wiksten.

Den första kören år 1923.
Bildtext Den första kören anno 1923.
Bild: Runebergskören BSB

Jubileumskonserten bjuder på åtminstone 24 nummer, allt från Runeberg till musik från körens repertoar under 100 år. Som extra krydda uruppförs fyra bidrag från kompositionstävlingen som utlystes inför jubileet.

En hel del att ta in då man är helt ny i kören. Tage Stam tog värvning på våren.

– Kören klingar nog bra och jag tycker om Teppos sätt att jobba och få ut det bästa möjliga av gänget. Det blir väldigt spännande att se hur konserten lyckas. Här finns så många talanger med i kören, som man kan följa och hitta rätt via, säger han.

När julen år 1944 ”blåstes in” på Rådhustorget var Borgå Sångarbröder med för första gången. De följande tre åren var det ingen körsång på julafton på Rådhustorget, men sedan upptogs körsång igen på programmet och år 1948 uppträdde Borgå Sångarbröder med Härlig är jorden och Suomis sång tillsammans med den finska manskören Porvoon Mieslaulajat.

Ur 100-års historiken

Det var inte svårt för Tage Stam att komma med i kören. Han sjunger nu med i andra basstämman.

– Det är första gången jag överhuvudtaget är med i någon kör eller är inblandad i musik. Det är en helt ny sak för mig. Men i det här gänget har man nog blivit väl mottagen. Tröskeln att är låg, säger han.

Runebergskören i Borgå domkyrka.
Bildtext Runebergskören BSB årgång 2023.
Bild: Marcel Hagglund

Körlivet och sången bjuder ofta på djup gemenskap, men det är inte samhörigheten som Teppo Salakka nämner som körens främsta drivkraft.

– Musiken är det viktigaste. Gemenskap är en viktig sak, men musiken går alltid före. Den kör som tappar sugen på att göra bra musik och gå framåt musikaliskt är snart en före detta kör, säger han.

Det är kanske ingen slump att den intressanta och väl illustrerade historiken har fått namnet Hjärtats nyckel heter sång.

Höjdpunkten under de tolv åren som dirigent minns Teppo Salakka med glädje.

– Beviset på att vi har gått framåt är andra placeringen i Leevi Madetoja-körtävlingen i musikhuset för två år sedan. Till min glädje har också några av körens tidigare dirigenter sagt att kören har gått framåt.

På 1-maj 1972 sjöng kören in våren under ledning av Georg Christiernin från Svenska Gårdens terrass och påföljande år hade kören redan flyttat ned på marken, ”bland folket” som någon uttryckte sig!

Ur 100-års historiken

På lördag ställer den femtio man starka kören upp sig på scenen i Konstfabriken. Medverkar gör också tidigare dirigenter och sångare.

– Jag är hemskt glad över att vi kan framföra något helt nytt, kompositionstävlingens nya sånger. Men sen blir det också härliga romantiska örhängen som jag hoppas att alla njuter av. Vi njuter av att få sjunga dem och vi hoppas att det blir lika stor njutning att lyssna på dem, säger Teppo Salakka.

Vid årsskiftet kommer Tomas Takolander att ta över som dirigent för Runebergskören BSB. Han verkar bland annat som konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa.

Runebergskören iklädd studentmössor sjunger i Runebergsparken i Borgå.
Bildtext Första maj 2013 vid Runebergsstatyn i Borgå.
Bild: Hanna Sihlman / Yle

I Runebergskören är gemenskapen viktig men musiken viktigast

7:10