Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaos i amerikanska kongressen: Talmannen Kevin McCarthy har avsatts av sitt eget partis högerfalang

Kevin McCarthy omgiven av journalister i USA:s kongressbyggnad
Bildtext Representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy har avsatts.
Bild: EPA-EFE

Representanthusets talman har blivit avsatt av den extrema högerfalangen inom det republikanska partiet. Kevin McCarthy är den första talmannen i amerikansk historia som förlorat sitt jobb i en förtroendeomröstning.

Washington DC

Med rösterna 216–210 var Kevin McCarthys öde som talman beseglat.

Den hårdföre Trumpanhängaren och kongressledamot Matt Gaetz från Florida initierade i måndags omröstningen som sent på tisdagskvällen finsk tid ledde till att hans partikamrat Kevin McCarthy förlorade posten som representanthusets talman.

Han blev därmed den första talmannen som avsatts i en företroedeomröstning i amerikansk historia.

Den extrema högerfalangen med Matt Gaetz i spetsen anser att McCarthy gick med på att ge Demokraterna eftergifter i utbyte mot stöd när representanthuset godkände en övergångsbudget i lördags, bara timmar innan den amerikanska statsapparaten hotades av en nedstängning.

Genom uppgörelsen med Demokraterna lyckades McCarthy avvärja en budgetkris. Men Republikanernas högerfalang anser att McCarthy har haft ett för nära samarbete med Demokraterna och Vita huset därför initierade de en omröstning som gav honom sparken.

Däremot finns i den tillfälliga budgeten inga löften om mera stöd till Ukraina, något som Demokraterna och Vita huset hade krävt. Nuvarande finansiering kommer att ta slut i början av oktober. USA:s president Joe Biden lovade i tisdags att lösa finansieringen.

Matt Gaetz omringad av journalister med kameror utanför den amerikanska kongressbyggnaden.
Bildtext Floridapolitikern Matt Gaetz initierade omröstningen som gav McCarthy sparken.
Bild: BACKGRID/All Over Press

Högerfalangen har vågmästarroll i representanthuset

Republikanerna har en knapp majoritet i representanthuset och vanligtvis bara råd att förlora fyra röster från det egna ledet för att få majoritet i en omröstning utan stöd från Demokraterna.

På grund av den bräckliga majoriteten är ett litet antal högerrepublikaner ofta tungan på vågen och kan hålla hela partiet som gisslan.

Demokraterna hade däremot kunnat rädda McCarthy men gruppen beslöt följa den demokratiska ledaren Hakeem Jeffries uppmaning att att rösta för att avsätta McCarthy,

Det var ett besvärligt beslut för flera demokratiska ledamöter eftersom det gav rebellen Gaetz en seger. Men samtidigt är det förståeligt: McCarthy har redan flera gånger gått med på rebellernas krav.

McCarthy gav grönt ljus för att inleda en riksrättsutredning av president Joe Biden, även om McCarthy tidigare var skeptisk till en utredning.

McCarthy har tidigare talat varmt om det amerikanska stödet till Ukraina men på sistone varit kritisk till det. Den främsta orsaken till att Demokraterna inte vill rädda McCarthy var att hela upptakten till kaoset bottnar i interna stridigheter inom det republikanska partiet.

Inför omröstningen uppmanade McCarthy Demokraterna att ”rösta som ni anser bäst”, medan Jeffries uppmanade de republikanska kongressledamöterna att få slut på inbördeskriget i representanthuset.

Interna stridigheter inom det Republikanska partiet

– En tråkig dag för den amerikanska demokratin, sade den republikanska kongressledamoten Tom Cole från Oklahoma i den timmeslånga debatten före omröstningen.

Det var en het debatt som i bestod av ordväxling mellan republikaner som stöder McCarthy och dem som vill avsätta honom, medan Demokraterna satt tysta och följde med dramatiken.

Kevin McCarthy hade ett brett stöd i den republikanska gruppen som var väldigt kritisk till Gaetz agerande. Högerfalangens röster räckte ändå till för att fälla honom.

De republikaner som stöttar McCarthy varnade i debatten för kaos i kongressen. Det är oklart när en ny talman kan väljas.

Republikanska högerfalangen har länge varit kritisk till McCarthy

Det kaotiska talmansvalet i januari krävde hela 15 röstningsomgångar innan McCarthy lyckades få tillräckligt många av rebellernas röster att få en majoritet av kammaren bakom sig.

För att blidka Gaetz och de andra inom högerfalangen som motsatte sig hans utnämning till talman gick McCarthy då med på att införa regler som gör det lättare att avsätta talmannen. Regler som nu utnyttjades av Gaetz.

Att ge sparken till McCarthy verkade också vara ett personligt mål för Gaetz.

Han lär fortfarande vara upprörd över att partiets ledning inte backade upp honom när han för några år sedan var misstänkt i en trafficking-härva. Dessutom uppges Gaetz vilja höja sin egen profil för att kunna bli guvernör i Florida när Ron DeSantis mandatperiod tar slut.