Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Björn Wahlroos beklagar den stora dealen som aldrig blev av: Stockmann+Åhléns

Statyn Tre smeder och i bakgrunden Stockmanns varuhus i Helsingfors centrum.
Bildtext Björn Wahlroos anser att Stockmann hade ett bra varumärke men inte tillräckligt med kunder i Finland, och därför borde ha gått in på den svenska marknaden.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

I sin färska bok avslöjar Björn Wahlroos sina misslyckade försök att skapa en samgång mellan Stockmann och Åhléns i Sverige.

Sammanslagningen av de två ikoniska varuhuskedjorna var ett av de få projekt som aldrig lyckades för Björn Wahlroos – och följderna blev därefter, tråkiga för båda varuhuskedjorna.

I boken ”Regnmakarna – Ett slags dagböcker 1992-2001” beskrivs olika framgångsrika affärer Wahlroos gjorde via den första finländska investmentbanken Mandatum, som han grundade år 1992.

Mandatum blev snabbt en ledande rådgivare vid företagsköp och fusioner i Norden, och en guldgruva för Wahlroos och hans kolleger. Han beskriver många av förhandlingarna och avtalen i sin bok, och han nämner också många trick, knep och fasanjakter.

Finlandssvenskt kapital lockade inte i Sverige

Björn Wahlroos framstår som en idéspruta av möjligheter att köpa och sälja stora helheter eller delar av företag. Men hans idé om en samgång mellan varuhuset Stockmann i Finland och den svenska varuhuskedjan Åhléns misslyckades alltså.

I boken berättar Wahlroos hur han flera gånger besökte Åhléns svenska ägare, Axel Johnsongruppen, för att försöka få dem intresserade av projektet.

Något uppdrag från ägarna av Stockmann hade han inte, medger han i boken. Men han hade pratat om saken flera gånger med Christoffer Taxell och Henry Wiklund, som på den tiden representerade ”det finlandssvenska kapitalet” (Konstsamfundet och Svenska Litteratursällskapet) i Stockmanns styrelse.

Enligt Wahlroos var de överens om att väst vore en naturlig expansionsriktning för Stockmann, åtminstone som ett komplement till etableringarna i Moskva och S:t Petersburg.

Kända varumärken i oordning

Axel Johnsongrupen hade köpt Åhléns 1988, men aldrig fått hygglig ordning på bolaget, enligt Wahlroos. Det stora Stockholmsvaruhuset NK led av konkursen i början på 1990-talet och därför saknade centrala Stockholm ett bra ”upmarket-varuhus”, skriver Wahlroos.

Han ansåg att Stockmann var det bästa varuhusbrandet i Skandinavien och skulle ha kunnat hjälpa till med att ta åtminstone Åhléns varuhus vid Sergels torg i rätt riktning.

Stockmann från Mannerheimvägen med spårvagn och fotgängare i förgrunden.
Bildtext Stockmanns placering är central. Men det behövs rika kunder, säger Björn Wahlroos.
Bild: Bengt Östling / Yle

En motivering han gav de svenska ägarna var att hundratusentals svenskar under sina båtresor till Helsingfors har lärt sig att förknippa Stockmann med kvalitet och anständiga priser.

Åhléns var i dåligt skick och Wahlroos tanke var att Stockmann skulle ta över åtminstone de tre stora varuhusen.

”Jag var övertygad om att en grön Stockmannskylt i nordvästra hörnet av Sergels torg skulle dra betydligt flera kunder till sig än den Åhlénsskylt som fortfarande hänger kvar där”, skriver Wahlroos.

”Stockmanns problem kunde ha lösts tidigare”

Hösten 2000 uppfattade Björn Wahlroos ett intresse från de svenska ägarnas sida. Wahlroos undviker i boken att kritisera Stockmann-ägarna, men noterar att det aldrig blev något möte med de finlandssvenska ägarna.

Då Wahlroos presenterade boken på en presskonferens fick han en fråga om hur det skulle ha gått om Stockmann-dealen hade lyckats. Det är förstås inte alls säkert att det hade blivit bättre, medger Wahlroos.

Men eventuellt hade Stockmanns problem blivit synliga långt tidigare än nu. De hade kunnat åtgärdas och gett bättre utdelning till ägarna, enligt honom.

I stället för svensk samgång fortsatte Stockmann att investera i Ryssland, vilket i kombination med e-handelns utmaningar – som också Åhléns kämpade med – ledde till stora problem med lönsamheten, skriver Wahlroos.

Björn Wahlroos vid bokpresentation, med mikrofoner, och bokbild på väggen bakom sig.
Bildtext Björn Wahlroos presenterar den andra delen av sina memoarer. Om två år ska den tredje och sista delen komma ut.
Bild: Markku Rantala / Yle

Lindex en senare framgång

2007 köpte Stockmann visserligen den svenska beklädnadskedjan Lindex, för 870 miljoner euro. Det blev en så stor succé att Lindex omsättning i fjol, på 661 miljoner euro, utgjorde över två tredjedelar av Stockmann-koncernens omsättning.

Det har varit flera svåra år. Björn Wahlroos skriver om coronapandemin som det sista strået då Stockmann år 2020 sökte skuldsanering. Den är fortfarande oavslutad, och alla fastigheter är sålda.

Boken hinner inte med Stockmanns planer på en strategisk utvärdering och ett namnbyte för koncernen till Lindex Group. Samtidigt utreds ”strategiska alternativ” för Stockmanns varuhusverksamhet.

Åhléns fick ny ägare efter sju år av förlust

För Åhléns gick det inte mycket bättre. Varuhuskedjan Åhléns kvarstod i Axel Johnsongruppens ägo i över 30 år, ända till 2022. Men det var ett företag som gick åt skogen under hela sin levnadstid, om man frågar Björn Wahlroos. Många år gick på minus, 2022 var Åhléns förlust mer än 25 miljoner euro.

Åhléns ”gavs i stort sett bort” enligt Wahlroos, till den svensk-libanesiska affärsmannen Ayad Al-Saffar hösten 2022. Al-Saffar är nu huvudägare och vd för Åhléns. Köpesumman har inte getts offentlighet.

I en intervju i DN visar Ayad Al Saffar att han ingalunda nöjer sig med de tre Stockholmsvaruhusen, som Wahlroos ville göra till finländska.

Åhléns har redan 47 varuhus i Sverige, men den nya ägaren vill ge liv till små städer i Sverige. Han vill satsa på att varenda svensk stad får ett varuhus. Fysisk handel lever och mår bra, säger Al-Saffar till DN.

Varuhusen har förändrats och gått före

Stockmann kämpar, liksom många varuhus världen över. Marja-Leena Sarvikivi från Handelshögskolan beskriver i sin doktorsavhandling förändringarna i Stockmanns verksamhet och framförallt marknadsföringen. Hon skriver om hur kundkretsen har förändrats under de drygt 150 år som Stockmann har varit verksamt.

Då Stockmann inledde sin verksamhet, var Helsingfors helt svenskspråkigt. Ännu i början på 1900-talet var hälften av helsingforsborna svenskspråkiga och över hälften av dem hörde till den köpkraftiga eliten.

Kundkretsen växte betydligt från 1960- talet till 2000-talet. Det blev en utmaning att vända sig till en omfattande kundkrets utan att förlora intrycket av kvalitet och lyx, skriver Sarvikivi i sin doktorsavhandling.

Stockmann marknadsfördes som hela folkets varuhus, där alla kunde hitta produkter av lämplig kvalitet till lägligt pris. Enligt opinionsundersökningar övertygades kunderna på 1990-talet att relationen mellan pris och kvalitet är god och servicen högklassig på Stockmann, skriver Marja Leena Sarvikivi.

Takfönster i Stockmanns varuhus, med banderoll "Gör ett intryck hösten 2023"
Bildtext Stockmanns varuhus i Helsingfors satsar på lyx.
Bild: Bengt Östling / Yle

De rika behövs för Stockmann?

Björn Wahlroos var inne på en annan linje när han på presskonferensen beskrev Stockmanns problem.

– Jag bor själv i Stockholm, där finns NK. Och jag bor i London, där finns Harrods. Det som skiljer Harrods och NK från Stockmann är att de har specialiserat sig, och de är svindyra. De har huvudsakligen enbart internationella märkesvaror. Det förutsätter en köpkraftig kundkrets. Och det finns dessvärre inte i Finland, säger Wahlroos.

Därmed återkommer Björn Wahlroos till sin käpphäst, som han kallar det.

– Det här landet klarar sig inte utan rika människor. Om hela den ekonomiska politiken betonar inkomstutjämning så fungerar det bara inte, säger Björn Wahlroos.

Därför upprepar han också sin åsikt om att fackföreningsrörelsen alltid försvarar arbetsplatserna och det bestående. Han använder samma tankegångar när han beskriver bankernas verksamhet och småspararna. Privatkundernas aktieköp har varit kraftigt olönsamma, sa Björn Wahlroos vid sin bokpresentation.

– Bankerna tjänade pengar på valutahandel, aktier och fastighetsägande, men förlorade på privatkunderna, sa Wahlroos.

Däremot förnekade han kraftfullt att han någonsin har sagt att ”kunderna inte hämtar in annat än sand i banksalarna”.