Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turistbuss störtade ner från en viadukt i Venedig – minst 21 döda

Uppdaterad 04.10.2023 06:20.
Förödande bussolycka i Venedig - Spela upp på Arenan

Utöver de 21 omkomna skadades ett tjugotal människor i den förödande bussolyckan i Mestre i Venedigs kommun på tisdag kväll. Finlands utrikesministerium har inga uppgifter om skadade eller omkomna finländare.

”En enorm tragedi har drabbat vårt samhälle i kväll. En apokalyptisk scen, det saknas ord.”

Det skrev Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro på plattformen X på tisdag kväll. Då hade en buss fallit ner från en viadukt som gick över ett järnvägsspår.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska bussen ha fallit från ungefär 30 meters höjd.

Olyckan inträffade på en bro som förbinder stadsdelarna Mestre och Marghera på det italienska fastlandet, intill historiska Venedig. Bussen var på väg från historiska Venedig till ett campingområde då bussen körde av viadukten.

Bussen föll över järnvägens elledningar och fattade eld, rapporterar italienska medier. Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi menar att olycksförloppet kan ha förvärrats av att bussen drevs med metangas.

Bussföraren kan ha drabbats av en sjukdomsattack

Italiens transportminister Matteo Salvini sa att olyckan kan ha orsakats av att bussföraren drabbades av en sjukdomsattack. Den italienske bussföraren dog själv i olyckan.

Utöver italienare finns det flera utlänningar bland de 21 dödsoffren. Italienska Corriere del Veneto uppgav att det bland de omkomna finns åtminstone fem ukrainare, en tysk, en kroat och en fransman. Det finns barn och tonåringar bland både de döda och de skadade.

Flera av de 20 skadade uppges vara i kritiskt tillstånd, så antalet dödsoffer riskerar att stiga.

Finlands utrikesministerium har inga uppgifter om att det skulle finnas finländare bland olycksoffren.

Källor: AFP, Corriere del Veneto, Yle, Reuters