Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vindkraft i havet.
Bildtext I Finland väntar energibolag på beslut om att få bygga ut vindkraft längre ut i landets ekonomiska zon. Vindkraftverken på bilden finns utanför Belgien.
Bild: Chris Craggs / Alamy/All Over Press

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Otåliga företag vill bygga ut vindkraften till havs – regeringen ruvar på besluten

De bolag som vill bygga havsbaserad vindkraft längre ut i Finlands vatten väntar otåligt på beslut. Samtidigt som de konkreta besluten låter vänta på sig gör bolagen ändå samarbetsavtal med våra hamnar.

Projektchefen på ett av de intresserade energibolagen hävdar att Finland kan hamna på efterkälken om besluten från regeringens sida dröjer.

Kaos i amerikanska kongressen: Republikansk talman avsattes av sitt eget parti

Representanthusets talman Kevin McCarthy har blivit avsatt av den extrema högerfalangen inom det republikanska partiet. Han är den första talmannen i USA:s historia som förlorat sitt jobb i en förtroendeomröstning.

Republikanernas högerfalang, med Trumpanhängaren Matt Gaetz i spetsen, anser att McCarthy har haft ett för nära samarbete med Demokraterna.

Turistbuss störtade ner från en viadukt i Venedig

I Venedig har en förödande olycka inträffat när en buss föll 30 meter ner från en viadukt som gick över ett järnvägsspår. Bussen föll över järnvägens elledningar och fattade eld, rapporterar italienska medier.

Utöver italienare finns det flera utlänningar bland de 21 dödsoffren.

Varför tillåter Helsingforspolisen rasistiska kommentarer på sin Facebook-sida?

I en kommentar jämförs invandrare med apor, i en annan står att en viss folkgrupp är hatad överallt. Kommentarerna finns under Helsingforspolisens inlägg på deras Facebooksida.

– Vem som helst kan ju med bondförnuft se att det är problematiskt att sådana här kommentarer syns på polisens Facebook-sida, säger Tatu Hyttinen, som är biträdande professor i straffrätt vid Åbo universitet.

Fritidsbåtars ägare kan tvingas betala tusentals euro för små oljeutsläpp

Det är viktigt för båtägare att se över sina båtar efter sommaren, till exempel kan bränsleolyckor eller oljeolyckor leda till väldigt stora utgifter för ägare till småbåtar.

Det fick en båtägare i Raumo erfara. När ett mekaniskt fel tömde tanken blev han skyldig att betala en hög oljeutsläppsavgift, eftersom fritidsbåtar jämställs med mindre lastfartyg.

Väder:

I landets södra och mellersta delar är det mest molnigt och regnigt, med uppehållsväder längre norrut. Regnet minskar västerifrån under förmiddagen, mot kvällen minskar det i öst också. Dagens högsta temperatur är 9–14 grader och nattens lägsta +3–9 grader.

I landets norra del är det mest molnigt och lokalt dimmigt. I norra Lappland tidvis regn eller snöfall, längre söderut duggregn eller enstaka regnskurar. Dagstemperaturen är 6–11 grader, lägre i norra Lappland. Nattens lägsta mellan 0 och -6 grader.

Stormvarning på östra Finska viken. Varning för hård vind på västra Finska viken, Norra Östersjön och Saimen.