Analys: Den dramatiska omröstningen som fällde McCarthy är historisk – men inte överraskande
Det finns dagar som är högdramatiska och historiska – men också förväntade. Tisdagen i den amerikanska kongressen var en sådan, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Daniel Olin.
För första gången någonsin avsattes representanthusets talman i en dramatisk förtroendeomröstning som föregicks av hätsk debatt i representanthuset.
Debatten blev en ordväxling mellan de republikanska kongressledamöterna som försvarade talmannen Kevin McCarthy och den lilla rebellgruppen med kongressledamoten Matt Gaetz i spetsen som var fast besluten att ge sin ledare sparken.
Demokraterna, som varken har förtroende för McCarthy eller Gaetz, satt tysta och följde med Republikanernas interna gräl som utspelade sig inför öppen ridå.
Omröstningen ledde till ett historiskt resultat. 210 republikaner gav McCarthy sitt stöd, men 8 av hans partikamrater röstade emot. McCarthy hade behövt 218 röster.
Efter bara 9 månader som talman blev McCarthy den första amerikanska talmannen som blivit bortröstad.
En historisk händelse som resulterade i ett kaos. Utan talman är representanthuset lamslaget, lagstiftningsarbetet är lagt på is tills en ny talman väljs.
McCarthys sorti inte helt oväntad
Redan i samband med det kaotiska talmansvalet i januari fanns det tydliga tecken på att McCarthys tid som talman kan bli kort.
McCarthy gjorde allt för att nå sitt länge efterlängtade drömjobb. Han gav den lilla men hårdföra högergruppen eftergifter på eftergifter. Till slut fick han efter 15 valomgångar ihop tillräckligt med röster för att kunna ta över det högsta ämbetet i den amerikanska kongressen.
Bland annat gick han med på regler som gör det lättare att avsätta talmannen om han inte gör som högerfalangen säger.
I sin roll som talman fortsatte han att blidka den lilla men kraftfulla högerfalangen, som har en vågmästarroll i representanthuset. Han inledde en riksrättsutredning mot president Joe Biden och började ifrågasätta Ukrainastödet.
Samtidigt försökte han vara de övriga republikanerna till lags.
Dessutom var han tvungen att kompromissa för att nå uppgörelser med Demokraterna. Den tillfälliga budgetlösningen förra veckan klubbades igenom med fler demokratiska röster än republikanska.
McCarthys triangeldrama ledde till en ohållbar situation
Han gör inte vad vi säger, ansåg högerfalangen med den mest högljudda McCarthy-kritikern Matt Gaetz i spetsen och initierade en förtroendeomröstning.
Det är dessutom välkänt att det länge pågått en personlig dispyt mellan dessa två. Gaetz har anklagat McCarthy för att inte gett honom sitt stöd när Gaetz var inblandad in trafficking-härva häromåret.
Gaetz personliga hat mot McCarthy verkade bara växa i takt med att McCarthy fick till stånd kompromisser med Demokraterna och Vita huset.
Efter omröstningen verkade McCarthy inte direkt överraskad av att han blivit bortröstad och meddelade att han inte tänker ställa upp igen.
Medan upphovsmannen till tumultet, rebelledaren Matt Gaetz, konstaterade att USA förtjänar en bättre talman vars ord går att lita på.
Men vem han syftar på är höljt i dunkel.
Talmansvalet ordnas om en vecka
Anmärkningsvärt är att Republikanerna inte har en plan B. Istället beslöt de att ta en veckas timeout. Fram till onsdag försöker de sy ihop det öppna såret och luska fram en potentiell talmanskandidat. Någon självklar kandidat har ännu inte trätt fram.
Namn som cirkulerar är Steve Scalise från Louisiana, han beskrivs som en politiker som stöder Ukraina men som drabbats av blodcancer och för tillfället går igenom behandlingar.
Ett annat namn är Jim Jordan från Ohio som däremot har förhållit sig kritisk till Ukrainabiståndet.
Men att få ihop 218 röster blir inte lätt för den som ger sig in i leken. Utan ett stöd från Demokraterna kommer högerfalangen återigen vara tungan på vågen.
Dessutom undrar man vilken roll Donald Trump kommer att ha i det kommande talmansvalet. Den tidigare presidenten försökte inte rädda McCarthy. Samtidigt uppgav Gaetz stolt att han haft telefonkontakt med Trump flera gånger under den senaste veckan.
Kaoset i kongressen fortsätter samtidigt som klockan tickar. Om 43 dagar tar tidsfristen för övergångsbudgeten slut, senast då bör kongressen lyckas komma överens om en långsiktig budgetuppgörelse annars väntas en nedstängning av den amerikanska statsapparaten.
De åtta rebellerna bryr sig knappast om konsekvenserna. De blev invalda i kongressen med löftet om att förändra Washington DC med en ledare som gör som de säger.
Nu skriver de historia med att skapa ett förväntat drama som få velat se.