Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tolv års fängelse för mord i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 20.11.2015 15:31.
Mordrättegången i Vasa.
Bildtext Mordrättegången i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Den unge man som förra hösten högg ihjäl en annan man i Vasa döms i Österbottens tingsrätt för mord. Mannen har redan varit frihetsberövad i mer än ett år.

Rätten beskriver dådet som planerat under flera års tid. Det som gör brottet så allvarligt är att mannen dessutom utrustat sig med kniv.

Flera andra brott

Den unge mannen var dessutom misstänkt på nio andra punkter. Det rörde sig om stöld, rån samt flera fall av misshandel och olaga hot.

Han döms på samtliga punkter och domen är tolv års ovillkorligt fängelse.

Skadestånd och ersättningar på över 30 000

Dessutom måste den unge mannen ersätta brottsoffrets två närmast anhöriga med 10 000 euro var. Han ska också stå för deras rättegångskostnader som uppgår till nästan 5 500 euro. Dessutom ska han stå för begravningskostnaderna på lite drygt 5 500 euro.

Den unge mannen var 16 år när brottet begicks den 27 oktober i fjol. Enligt domen har mannen oprovocerat huggit en okänd 59-årig man med kniv i halsen i centrum av Vasa. 59-åringen avled av skadorna.

Maximistraff

Tolv års fängelse var just det krav som åklagaren hade ställt. Rätten konstaterar att mannen, trots sin unga ålder, bör få just det straffet. Enligt brottslagen kan en ung person inte dömas till livstidsfängelse. Det längsta fängelsestraffet som en ung person kan få är tolv år.