Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen avslöjade stor narkotikahärva – svenska gäng starkt involverade: ”Men inget tyder på att svenska revirstrider spridits till Finland”

Uppdaterad 04.10.2023 11:01.
En person förflyttar sig från en lastbil till en bil. Personen håller i ett stort föremål.
Bildtext Polisens bild visar då en misstänkt flyttar narkotika från en långtradare till en taxi.
Bild: Poliisi

Svenska yrkeskriminella har i samarbete med lokala gatugäng fört in över 350 kilogram narkotika i Finland. 30 personer har gripits.

Helsingforspolisen och Centralkriminalpolisen har avslöjat en omfattande narkotikahärva med kopplingar till den organiserade brottsligheten i Sverige.

Lokala gatugäng i huvudstadsregionen har enligt polisen samarbetat med svenska yrkeskriminella. De har i samarbete smugglat över 350 kilogram narkotika till Finland. Det handlar bland annat om amfetamin, kokain, cannabis, ecstasy och olika narkotikaklassade läkemedel.

Enligt Kimmo Sainio, kriminalinspektör vid Helsingforspolisen, är det ett nytt fenomen att svensk organiserad brottslighet är så här starkt involverad i finsk narkotikahandel.

”Den direkta kopplingen till den svenska organiserade brottsligheten är bekymmersam för Finland. I narkotikabrottslighet ingår som en viktig del våld och skjutvapen. För tillfället är tröskeln att använda sådana mycket låg i Sverige”, säger Sainio enligt ett pressmeddelande.

Isabella Biorac Haaja reder ut vad den så kallade Dödspatrullen egentligen är och hur den är kopplad till Finland. - Spela upp på Arenan

”Unga män som kan uppföra sig”

Det är ändå inte fråga om att de svenska gängen skulle ha etablerat sig i Finland, säger Mikko Nikkanen, som fungerat som förundersökningsledare. Utan snarare att lokala gäng har samarbetat med kriminella i andra länder.

Hur orolig borde man vara?

– Jag kan svara utgående från den här förundersökningen. Vi har noggrant iakttagit den här verksamheten. Inget tyder på att de här gängmedlemmarna fungerar på samma sätt som i Sverige.

Nikkanen som själv varit med och gripit majoriteten av de misstänkta utvecklar sitt resonemang.

– Majoriteten av dem som gripits är helt vanliga unga män som kan uppföra sig, men som kommit på villovägar.

Esitutkinnassa takavarikoitua huumausainetta, joka on pakattu kuljetettavaan matkalaukkuun.
Bildtext Polisen har publicerat en bild på narkotika som smugglats i en kappsäck.
Bild: Poliisi

Gatugäng i samarbete med svenska yrkeskriminella

Det var i början av 2023 som polisen kom brottshärvan på spåren. Vid ett trafikuppdrag beslagtogs 1,5 kilogram amfetamin. Polisen beskriver det här tillslaget som utredningens startskott.

Senare upptäckte polisen att svenska yrkeskriminella rörde sig i huvudstadsregionen i sällskap av personer med koppling till lokala gatugäng. Det ledde till att man började utreda vilken roll svensk organiserad brottslighet spelade i finländsk narkotikahandel.

Narkotikan har till stora delar förts in genom långtradartransporter via Sverige från Spanien, Nederländerna och Sydamerika. Polisen misstänker också att 2,5 miljoner euro, intäkter från narkotikahandel, lämnat Finland med samma färdmedel.

Narkotikan har överlämnats från smugglare till lokala gäng via taxibilar. En av mötesplatserna har varit i närheten av avstjälpningsplatsen i Esbo.

Samarbete med svenska polisen

Kriminalkommissarie Marko Heinonen på Centralkriminalpolisen kommenterar samarbetet med svenska polisen.

– Samarbetet kom igång snabbt och har fungerat utmärkt. De har gett oss den information vi behövt. Det hade inte varit möjligt att gripa de personer som bor och verkar i Sverige utan samarbete med svenska polisen.

De personer som den finländska polisen begärt gripna i Sverige har enligt Heinonens uppfattning inte varit inblandade i så här grov narkotikabrottslighet tidigare.

Var det här startskottet eller slutpunkten för den här brottshärvan?

– Då vi märkte att det var fråga om internationell brottslighet valde vi att satsa stora resurser. Vi utredde brotten grundligt så att vi kan visa att här i Finland, här sköter vi saker och ting noggrant och ställer ansvariga till svars, säger Heinonen.

Över 100 kilogram narkotika beslagtogs

Utredningen kulminerade under en insats då polisen beslagtog över 100 kilogram narkotika och kring 240 000 euro i kontanter. Förundersökningen resulterade också i information som svenska polisen kunde dra nytta av i insatser där ytterligare 100 kilogram narkotika beslagtogs.

Kimmo Sainio är kriminalinspektör med ansvar för organiserad brottslighet på Helsingforspolisen. Han säger att de stora narkotikapartierna och summorna visar att narkotikahandeln vuxit i Finland.

– Det visar att narkotikahandeln är ganska stor i Finland. Den har vuxit de senaste åren. Och all narkotika som smugglas till Finland säljs också. Det är en jättelik industri i Finland just nu.

Inget tyder på att våldsspiralen sprids från Sverige till Finland

Sainio säger att polisen håller koll på den organiserade brottsligheten i Sverige och man är förstås medveten om den våldsspiral som pågått de senaste månaderna. Men inget tyder på att våldet håller på att sprida till Finland.

– Vi borde vara oroliga och se till så att det svenska våldet inte sprids till Finland. Men under den här undersökningen har inget tytt på att revirstrider som lett till allt våld i Sverige skulle bli aktuella i Finland, säger Sainio.

Under förundersökningen i Finland greps 30 personer. Av dem är 17 personer fortfarande häktade. De misstänkta är huvudsakligen födda i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. De är medborgare i Sverige, Storbritannien, Somalia, Serbien, Norge, Irak, Ukraina, Kosovo, Turkiet och Finland.
De flesta som misstänkts för brott har gripits i Finland, sex personer har gripits i Sverige.

Yle har tidigare rapporterat att ett svenskt kriminellt gäng som kallar sig Dödspatrullen har varit inblandade i narkotikahandel i Finland. Det är uppgifter polisen inte vill bekräfta. Man hänvisar till att man inte vill göra reklam för gängen.

Uppdaterad 4.10 klockan 9.33 - I en tidigare versioner påstods att de svenska gängen har kopplingar till ett kriminellt gäng som kallar sig dödspatrullen. Det är uppgifter som polisen inte tar ställning till.