Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundet växer enligt Yles partimätning – nu skulle en av tio rösta på partiet

Uppdaterad 05.10.2023 10:38.
Li Andersson
Bildtext Stödet för Vänsterförbundet är 9,8 procent i Yles senaste partimätning. Det har ökat med två procentenheter på en månad.
Bild: Silja Viitala / Yle

Stödet för Sannfinländarna har sjunkit från 20,1 i riksdagsvalet i våras till 17,5 procent. Vänsterförbundet går däremot framåt och är snäppet från att vara ett tioprocentsparti.

Statsministerpartiet Samlingspartiet är landets största parti igen efter en liten svacka i september, visar Yles färska partimätning.

Samlingspartiet har nu gått om Socialdemokraterna (SDP) som ligger tvåa, men kasten mellan dessa två ligger inom felmarginalen.

Samlingspartiet har nu ett stöd på 21,5 procent, medan SDP ligger på 20,8. Stödet för trean, Sannfinländarna, har minskat månad för månad sedan riksdagsvalet i våras. Stödet ligger nu på 17,5 procent.

Vänsterförbundet gynnas av regeringens politik

Jussi Westinen som är forskningschef vid Taloustutkimus och doktor i statskunskap reagerar mest på att stödet för Vänsterförbundet (VF) har ökat med två procentenheter på en månad. Det ligger nu på 9,8 procent.

VF har fått väljare från SDP och De Gröna. Det är speciellt kvinnor som har bytt parti till Vänsterförbundet. Tolv procent av de kvinnliga väljare säger sig nu stöda Li Anderssons parti.

Vänsterförbundet har senast nått ett valresultat på över tio procent i riksdagsvalet 1999 och varit ett tioprocentsparti i en partimätning senast i oktober 2006.

– Det här är säkerligen en stor grej mentalt för partiet om de skulle fortsätta växa och gå över tio procent.

Regeringens planerade nedskärningar inom den sociala tryggheten har fått ganska mycket uppmärksamhet under september månad. Regeringen planerar också en reform av arbetsmarknaden. Westinen säger att regeringens politik gynnar Vänsterförbundet.

– Bland Vänsterförbundets väljarkår finns det många som har lägre inkomst och som är i en mera osäker position i arbetslivet. Även om man inte själv har en osäker position så finns en viss solidaritet till exempel med ensamstående föräldrar vars stöd minskar.

Trots att Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen av tradition har haft starka band har inte stödet för SDP stigit på samma sätt som för Vänsterförbundet. Westinen säger att stödet för SDP snarast har stigit bland soffliggarna. SDP är nu det populäraste partiet bland dem som inte röstade i senaste riksdagsval.

Sannfinländarna lider av regeringsansvaret

Samlingspartiet har lidit betydligt mindre av regeringsansvaret än Sannfinländarna. Westinen förklarar att de två regeringspartiernas väljarprofil skiljer sig ganska mycket från varandra. De som röstar på Samlingspartiet är välutbildade med en bra inkomstnivå.

– Regeringsprogrammet passar bra för Samlingspartiet, men det samma kan man inte säga om Sannfinländarna.

Det är alltid svårt för högerpopulistiska partier att bära regeringsansvar. Det blir allt tydligare att Sannfinländarna inte kan hålla det som partiet lovade inför valet.

Sannfinländarna har främst tappat stöd bland män.

Vad tror du Vänsterförbundets uppsving beror på? Berätta i kommentarsfältet!